Menü Keresés

Itt az új Magyar Konyha, Balaton 2017. kiadvánnyal

Négy évvel ezelőtt olyan kiadvány jelent meg a magyar lappiacon, amilyen előtte sosem. A Magyar Konyha szerkesztősége 2013-ban Keszthelytől a Badacsonyig, Siófoktól Keszthelyig bejárta a magyar tengert, hogy kapaszkodót adjon azok kezébe, akik túl akartak lépni a fáradt olajban kisült hekken és a porból készült lángoson.

Ahogy a Magyar Konyha sem egyszerű receptújság, hanem gasztrokulturális magazin, úgy ez a kiadvány sem étteremkalauz volt, hanem kulináris útikönyv, amely újító éttermek és kiváló borászatok, igyekvő hal- és lángossütők, kézműves cukrászdák és termelők bemutatásával követte le a gasztroforradalom balatoni kibontakozásának történetét.

Hogy ez a történet milyen lendülettel zajlik, jól érzékelteti, hogy kalauzunk ötödik kiadásában, több mint kétszer annyi, 360 helyet tudunk ajánlani nyugodt szívvel, mint amennyit az első kiadásban.

Gondolta volna pár éve, hogy egyes balatoni strandok – a fövenyesi és a badacsonytomaji – gasztrojegyet vezetnek be, mert vannak olyan látogatók, akik nem is a vízért és a napért, hanem a Kalóz strandbisztrók harcsa & krumplijáért akadnak bemenni?

Javában zajlik a beach food forradalma, idén is újabb strandbisztrók nyitása várható. Egymást érik a balatoni gasztronómiát népszerűsítő civil kezdeményezések.

A régió borászatait tömörítő Balatoni Kör tavaly először tartotta meg Az Év Strandétele versenyt (a győztes a badacsonyi Kishableány és a balatonboglári Paletta kecskesajtos-bazsalikomos Big Mekk szendvicse lett). Egy lelkes csapat tavaly ősszel először választotta meg Az Év Balatoni Alapanyagát (vászolyi kézműves sajt és balatonfenyvesi angus marha).

Van már Balaton Fagylaltja – idén a Somogyi fagylaltműhely Festeticsék mandulás csókja nevű alkotása –, és tavasszal a gyenesdiási Darnay rendezvénypajta az első Balatoni Barista Bajnokságnak is otthont adott, amin Szathmáry Dóra diadalmaskodott.

A Balatoni Kör pincészetei pedig idén is piacra dobták a BalatonBort: az első magyar közösségi bormárkanév alatt a magyar tenger termőhelyi adottságait tükröző olaszrizlingek kerülhetnek forgalomba 24 élvonalbeli pincészetből.

Reméljük, ez a kezdeményezés is hozzájárul majd ahhoz, hogy ne fogyjanak tovább a szőlők az északi parton, ahol a tóra néző panoráma sajnos sok tulajdonost visz arra, hogy szőlőművelés helyett beépítse földtulajdonát.

Mi kell a tökéletes balatoni nyaraláshoz? Jó bor, jó ételek, jó társaság és jó idők. Az utóbbi kettőre nincs ráhatásunk, de az első kettőhöz reményeink szerint hozzásegíti Önöket a kalauz.

Laky Zoltán szerkesztő

Hozzászólás a cikkhez