Menü Keresés

Megjelent a Magyar Konyha áprilisi száma!

Legújabb számunkban egy igazi gasztropapról olvashatnak, aki mesterszakács, karnagy, politikus és pap egyszemélyben: Szerbiában, Paskó atyánál jártunk. Áprilisi számunkban szó lesz a medvehagymáról, teszteltük a különféle tökmagolajokat. Bemutatjuk Laurent Comas-t, a sárospataki Pajzos Pincészet ügyvezetőjét. Kulináris kitérőt tettünk a Mecsek lábánál és felfedeztük az Almalomb nevű gasztrohelyet. De, olvashatnak még arról is, hogy Coco Chanel és Karl Lagerfeld, az éhezés művészei voltak. Tavaszi étlapunkon 33 fogást találnak.

DÖNTÖTTEM: TYÚKOT BÉRLEK. Miért ne bérelhetnék? Ha van buszbérlet, albérlet, Kodály-bérlet, miért ne lehetne tyúkbérlet is? A YouTyúk honlap kínálja (olvassák el a 36. oldalon). A dolog egyszerű: kiválasztok egy gazdát, lefoglalok két tyúkot és hetente egyszer átveszem a tojásokat. Ha már kutyám sincs, legalább tojóm lesz. Egy erdélyi kendermagosra gondoltam, meg egy poszavinai búbosra. Kezdetnek megteszi. Később szívesen megismerkednék az indiai viadorral (bár ez ritkán tojik) és a német lazactyúkkal is.

A vállalkozás alapítója biztosított róla, hogy „a tyúkfoglalással az állat érzelmileg közelebb kerül” hozzám. Azt is ígérik, hogy a tyúk – ez idő alatt – csak nekem tojik. Erre szükségem van, mostanában egyre gyakrabban érzem, hogy nem nekem tojnak, hanem rám.

Szóval szombatonként beülök a kocsiba, elutazom a gazdához és elbeszélgetek a tyúkjaimmal. „Mit tojt a héten, kedves barátném?” – kérdezem. A tojó óvatosan rám pislant, tollas csüdjével kaparint egyet, és szépen eldiskurálunk a világ dolgairól. Kakasokról, kotlósokról, magyar értelmiségiekről, akik mihelyt meghallják, hogy valahol tojt egy tyúk, rögtön rohannak rántottát sütni.

De főzhetnék lágy tojást is, hiszen a kredencben csuda szép porcelán tojástartók sorakoznak. Ha a 20. oldalra lapoznak, megtudhatják, hogy az asztali tojástartót már a római ínyencek is ismerték és a hasznos kis eszköznek kiterjedt gyűjtőköre ismert.

Igaz, a Szabadka melletti falucskában, ahol Paskó atya él, böjti időszakban a szerb hívőknek a tojás fogyasztása is tilos. Paskó atya azonban nem afféle szentfazék, hanem igazi gasztropap: mesterszakács, karnagy, politikus és pap egyszemélyben. Ha kíváncsiak erre az életvidám reneszánsz emberre, a 8. oldalon mindent megtudnak a vajaljáról és a böjt lényegéről.

Legújabb számunkban szó lesz még a medvehagymáról (itt a szezonja!), teszteltük a különféle tökmagolajokat, mert nem mind zöld arany, ami fénylik, bemutatjuk Laurent Comas-t, a sárospataki Pajzos Pincészet ügyvezetőjét és Illés Roland séfet, aki a hosszúhetényi Almalomb nevű gasztrohelyet viszi a Mecsek lábánál. Bíró Lajost pedig kifaggattuk a mama főztjéről, ami korántsem volt egyszerű vállalkozás, hiszen Lali séf egy kis fricskáért nem megy a szomszédba, így aztán nehéz elsőre elhinni, hogy tényleg megunta a bohóckodást és visszatér a gyökereihez.

Azt is nehéz elképzelni, hogy a nemrég elhunyt divatmágus, Karl Lagerfeld egy év alatt 42 kilót fogyott. Pedig megtörtént! A legendás divatbirodalom alapítója, Coco Chanel és későbbi diktátora is az éhezés művésze volt. Ha kíváncsiak a divatdiétára, tartsanak velünk a fehérjeporok és a kaviár világába (82. oldal).

Húsvéti étlapunkon 33 fogást találnak. Cékla- és medvehagyma-krémleves, szász tormaleves, göngyölt malac, többféle zsenge bárány, töltött harcsa, örmény húsos béles, szombatos rakott birka, mazsolás-túrós lepény, kapros-túrós pite, felsorolni is képtelenség!

A sódar – a közhiedelemmel ellentétben – évszázadokig nem volt a húsvéti hagyomány része. Nádasdy Tamás 1547-es menüjében (ez a legrégibb magyar nyelvű húsvéti ételsor) nem is szerepel. Ezzel szemben
volt benne szentelt borjúhús sufával – ami nem más, mint tejből vagy borból készített savanyú leves –, kappan spenóttal, nyúlhús és tejes étek. Úgyhogy: nem kell mindig kaviár. Akarom mondani: kötözött sonka. 

Vinkó József, főszerkesztő

Hozzászólás a cikkhez