Menü Keresés

Megjelent a Budapest TOP 10 kalauz!

Budapest kétségtelenül a világ egyik legizgalmasabb városa. Gasztronómiai szempontból is. Már nemcsak a trendek után kullogunk, hanem eredeti ötletek, kezdeményezések nyomán egyedülálló vendéglátóhelyek nyílnak nálunk is. Néhány éve még külön kiemeltük, ha egy étterem magyar termelők, tenyésztők termékeit használta alapanyagként. Ma nemhogy nem divat, hanem egyenesen kínos külföldi báránnyal vagy zöldséggel dolgozni. A regionalitás, szezonalitás, a helyi alapanyagok használata ma már szinte kötelező.

Az ínyenc éttermek száma pedig évről-évre emelkedik. A jóslatok, hogy a fine diningnak befellegzett, nem teljesültek. Már csak azért sem, mert a fogalmak jelentése folyamatosan változik. Idén a luxusétterem kifejezést használtuk azokra az egységekre, amelyek nemcsak a tálalásra, de minden apró részletre figyelnek a berendezéstől a szervízig. Mert a mai értelemben vett fine dining legfőképp a tányérokra vonatkozik. A szerzői fogásokra, ahol a legfőbb szempont az ételek minősége, nem pedig a helyszín, vagy a berendezés.

A szerzői konyha két különböző irányzattá fejlődött: vannak helyek, ahol a séfek hónapokig kísérleteznek egy-egy új fogással, évente három-négyszer váltanak menüsort, másutt napi menü van, a piaci beszerzés adja az ötletet a főzéshez. Ez a kreativitás kétféle lehetősége. Ám az biztos, hogy ma már nem kötelező Szent Jakab kagylót vagy kaviárt tenni a tányérra, a legjobb fogások a legegyszerűbb alapanyagokból készülnek.

És még valami: René Redzepi példája nyomán ma már számtalan magyar séf vallja az északi konyha természetközeli filozófiáját, vannak, akik maguk gyűjtik az erdőszélen az alapanyagokat, és lehetőség szerint mindent itthonról szereznek be. De hagyjuk is a csúcskonyhát, hiszen a 25 kategóriából mindössze öt foglalkozik az ínyencéttermekkel.

Listánkban szerepelnek nemzeti konyhák, a legjobb mediterrán, közel-keleti, távolkeleti és indiai éttermek. Külön kategóriába soroltuk a pizzázókat és a burgerezőket, de megkerestük a legjobb piaci helyeket is.

Minden évben pozitív meglepetést okoznak a kávézók, mintha Budapest az újhullámos kávéházak városa lenne: nehéz kiválasztani a tíz legjobbat, ezért inkább az újakra fókuszáltunk. Ugyanez a helyzet a pékségekkel is. Amíg hosszú évekig alig találtunk kovásszal készülő, minőségi kenyeret, ma már könnyen szerepel a listán tíz, minden szempontból ajánlható pékség.

Emelkedett a színvonal a reggelizőhelyek és a street food büfék esetében is, de az idei legnagyobb meglepetést a mentes helyek hozták. Míg tavaly nehezen találtunk tíz ajánlható vegetáriánus vagy vegán vendéglátóhelyet, addig idén már minőségi alapanyagokkal dolgozó, ízletes mentes konyháról számolhatunk be.

Úgyhogy vegyenek fel kényelmes cipőt, érdemes a nyakukba venni a várost. Kezdjék a napot villásreggelivel, délben kóstoljanak meg egy ebédmenüt, majd igyanak meg egy specialty kávét. Uzsonnázzanak az egyik piacon, utána üljenek be egy cukrászdába, vacsorázzanak egy elegáns helyen, majd folytassák egy bor- vagy koktélbárban. Mindegyik hely kiválasztásához találnak ötletet idei gasztrokalauzunkban – ezt nyugodt szívvel garantáljuk.
Madary Orsolya

Hozzászólás a cikkhez