Menü Keresés

Mangalica és eper

A hazai gasztronómia legmenőbb fesztiválja idén már túllép az ország határain, és a régió legjobb éttermeiből is bemutat néhányat, valamint vendégül látja a környező országok sztárséfjeit: itt lesz például Szlovéniából a nemrégiben a világ legjobb női séfjének választott Ana Roš. A Millenáris Parkban, az OTP Bank Gourmet Fesztiválon május 18. és 21. között ezúttal a mangalica és az eper kerül a középpontba.

Az elmúlt években egymás szomszédságában sorakoztak Magyarország legkiválóbb éttermei, így egy kisebb séta közben megkóstolhattuk hazánk legjobb séfjeinek kínálatát a trendi vidéki konyháktól a Michelin-csillagos éttermekig. Idén sem kell sokat gyalogolnunk, sőt már az országhatárainkon is átléphetünk, hiszen a Gourmet a régió kulináris színterének legjavából is hív vendégeket Budapestre.

Míg a korábbi években egy-egy étel került középpontba, tavaly már két alapanyagra fókuszált a fesztivál. Idén saját specialitásaik mellett ismét két alapanyagból, ezúttal mangalicából illetve eperből készült fogásokat mutatnak be a legjobb hazai éttermek séfjei.

Idén is jelen lesznek a legjobb hazai cukrászdák, borászatok, sörfőzdék, pálinkakészítők, és a kézműves élelmiszerek széles választéka is megtalálható majd. A különböző kiállítók mellett a korábbinál is színesebb programkínálat szórakoztatja majd a közönséget, amelyben immár a nemzetközi konyha kiemelkedő alakjai is feltűnnek.

Itt lesz az év elején a világ legjobb női séfjének választott Ana Roš, a szlovén Hiša Franko étterem séfje, valamint a regionális konyha másik jeles képviselője, Wojciech Amaro, aki sokáig Ferran Adriá (El Bulli) és Rene Redzepi (Noma) mellett dolgozott. Később saját éttermével megszerezte Lengyelországnak az első Michelin-csillagot. Szintén a Gourmet vendége lesz Anna Olson világhírű cukrász, számos bestseller szerzője, és bemutatót tart az ázsiai konyhájáról ismert pozsonyi Fouzoo étterem is. Színpadra lépnek a hazai Michelin-csillagos éttermek séfjei, valamint Széll Tamás és a magyar Bocuse d’Or csapata is.

Idén exkluzív vacsorák keretében is találkozhat a közönség a legjobb séfekkel, menüikre érdemes lesz már előzetesen jegyet váltani, de lesz magyar Michelin all-star, illetve a legjobb vidéki séfek által prezentált vacsora is. Lesznek workshopok, ahol a szakma legjobbjaitól és neves séfektől tanulhatnak a résztvevők, és idén még több gyerek- és családi programmal készül a fesztivál.

A Magyar Konyha májusi számában néhány ötletet adunk, mit lehet mangalicából és eperből készíteni.

 

Hozzászólás a cikkhez