Menü Keresés
Megtekintés a térképen Térkép bezárása

Karácsonyi halvásárok

A karácsonyi ünnepkör az advent első napjával veszi kezdetét és vízkeresztig tart. A decemberi napokat a karácsonyi készülődés, az ünnepek határozzák meg. Már csak pár napunk van karácsonyig, az Ízlelő.hu csapata az ünnepi szokások felelevenítése mellett egy hasznos listával lepi meg olvasóit. Budapesti üzletek, ahol friss élő halat lehet venni az ünnepek előtt.

Szent András ünnepéhez (november 30.) legközelebb eső vasárnaptól a Jézus születése napjáig tartó advent a keresztény kultúrkörben az előkészület ideje a karácsonyra. Így a decemberi napokat a karácsonyi készülődés, az ünnepek határozzák meg.  Karácsony a keresztény egyház egyik legnagyobb ünnepe, a karácsonyi szokásokban és hiedelmekben egyaránt megőrződtek a téli napfordulóhoz, az évkezdethez és Jézus születéséhez fűződő hagyományok. Elődeink a karácsonyi asztalra vagy alá vagy akárcsak a közelébe helyezett tárgyaknak, eszközöknek különös jelentőséget tulajdonítottak. A néphagyomány a tárgyakat mágikus erejűnek vélte. A karácsonykor használt ünnepi abroszt később vetőabrosznak vagy sütőabrosznak használták, hogy a termés bő legyen és a kenyér is megkeljen.

A karácsonyi asztalra helyezett ételek - szentelt ostya, mézbe mártott fokhagyma, dió, alma - a néphit szerint a család tagjainak az egészségét biztosították.  Úgy hitték, ha karácsonykor babot, borsót, tököt, mákos tésztát, halat esznek, akkor a következő évben sok pénzük lesz. A karácsonyi ételek maradékát, az ún. karácsonyi morzsát pedig különös becsben tartották, többnyire mágikus és gyógyító eljárásokban használták fel.

A legtöbb családban a hal a karácsonyi menü része és még mindig a ponty a legnépszerűbb hal, ebből vesznek a legtöbben karácsonykor Magyarországon. Ezért a legtöbb halkereskedés, halbolt, piac már a jövő héttől elkezdi a karácsonyi élőhal-árusítást. A halvásárláskor néhány dologra érdemes odafigyelni: Ha élő halat vásárolunk, fontos, hogy nagyobb sérülések ne legyenek rajta, amikor kiemelik az akváriumból. Kisebb sérülések, pikkelyhiányok általában nem utalnak nagy problémára, ezek legtöbbször a kihalászáskor keletkeznek. Azonban sok pikkely hiányzik a halról, vagy jelentősebbek a sérülések, jobb meggondolni a dolgot. Ha a pultról választunk már nem élő, egész halat, érdemes megnézni, hogy a kopoltyún belüli terület milyen színű. A kihalászást követően egész vörös, majd az idő előre haladtával egyre halványul. Amikor fehéres, szürkés, jobb, ha nem vesszük meg. Halszelet vásárláskor nézzük meg, hogy szép fényes-e a felszíne, és ha már inkább opálos, ne vegyük meg. Bár az eladók nem kedvelik, de egy másik trükk, ha egy ponton benyomjuk a hal húsát. Amennyiben gyorsan visszanyeri az alakját, friss áruval van dolgunk, ha viszont ott marad az ujjlenyomatunk, akkor nem friss halról van szó.  Halvásárláskor, ha bármi gyanúsat tapasztalunk, hívhatjuk a NÉBIH zöld számát (06-80-263-244), ahol bejelenthetjük észrevételünket.

Jó hír, hogy a halfogyasztás idén, mintegy 20 százalékkal növekedett és a cél, hogy a jelenleg fejenként 5 kiló körüli éves halfogyasztás tovább bővüljön, a magyar ember megszeresse a jóízű és minőségi magyar édesvízi halakat; és ne csak e jeles ünnep alkalmával fogyassza a belőlük készíthető változatos fogásokat. Hogy ez így legyen mi most ajánlunk néhány helyet, ahol friss élő halat lehet venni az ünnepek előtt.

A Halas - Halkereskedés
II., Szilágyi Erzsébet fasor 121.

Tel.: +36 (20) 485-1375
Budagyöngye Bevásárlóközpont, I. em.

Nyitva: Friss (élő) és fagyasztott hazai, tengeri halak nagy választékban, folyamatos szállítással, H-P 10-19 óráig, Szo 10-15 óráig, december 24-én 13 óráig.

Hal-Udvar
XV., Rákos út 128.
Tel.: +36 (30) 949-4224
Házhoz szállítás: +36 (20) 953-4633
Rendelésfelvétel: (H-V: 8-20 óráig) +36 (20) 953-4633

Nyitva: Élő és tisztított halak, fagyasztott halak, tengeri finomságok CS-P napokon 8-18 óráig, szombaton 8-12 óráig, az ünnepek előtt minden nap.
www.haludvar.hu

Krupp és Tsa. Kft.
XII., Krisztina krt. 37.
(Déli ABC)
XI., Bartók Béla út 127. (CBA)
Budaörs, Szabadság u. 52-54.
Budakeszi, Dózsa tér 1/a
Tel.: +36 (23) 445-774
Friss, élő hal árusítása (ponty, harcsa): december 24-ig, 7-20 óráig.

Balogi & Fiai Kereskedelmi Kft.
XII., Böszörményi út 36/a
Tel.: +36 (70) 272-0312
Nyitva: 6.30-tól 18 óráig, karácsony előtt 19 óráig. Élőhal-árusítás december 16-tól 24-ig (ponty, harcsa, busa)

Garay téri halbolt
VII., Garay tér 16.
Tel: +36 (30) 618-5583
Nyitva: december 15-től 23-ig mindennap 6.30-tól 11 óráig és 14-től 17 óráig, december 24-én 12 óráig. Élő friss halak vására: ponty, busa (balatoni), harcsa.

Vörös Homár halkereskedés
XII., Apor Vilmos tér 11-12.
Hegyvidék központ
Nyitva: H-P 10-20 óráig, Szo 9-20 óráig, V 9-16-ig, december 23-án 8-20 óráig, december 24-én 8-14 óráig. A halkereskedés teljes árukészletével várja vásárlóit, de igyekszik a legextrémebb kívánságokat is teljesíteni.
Karácsonyi előrendelést felvesznek.

www.voroshomar.hu

Budaörsi halpiac
Budaörs, Törökbálinti u. 23.
Tel.: +36 (23) 414-689
Nyitva: K, Sz, P 9-17 óráig, Cs 9-19 óráig, Szo 9-15 óráig. Friss, élő hal (ponty) vásár: december 21-én, 22-én és 23-án 17 óráig.

www.plpseafood.hu

Hozzászólás a cikkhez