Menü Keresés
Megtekintés a térképen Térkép bezárása

A Káli-medence, mint életérzés

A Káli-medence érintetlen, szelíd dombjainak szépsége olyannyira rabul ejtő, hogy még azon sem bosszankodunk, ha eltűnik a térerő és becsap a GPS. Habár könnyű itt eltévedni, bolyongásaink közben megannyi váratlan szépségre bukkanunk, sőt: innen nézve a Balaton is inkább csak a panoráma egyik eleme.

A Káli-medence nem földrajzi tájegység, hanem életérzés. Ritkásan lakott vidék, nem éppen a gourmet-k Mekkája abban az értelemben, hogy nem könyökölnek egymás szájába a vendéglátóegységek. Kivétel ez alól talán csak Köveskál, ahol kőhajításnyira több jó étterem is található:a Mi a Kő, a Kővirág és a Káli art Inn, mellettük a Káli Gourmet, meg jó néhány kiváló pincészet is gyökeret vert az ásványos talajon. Nem véletlen, hogy az évről évre megrendezett Kálibuli „fővárosa” tulajdonképpen Köveskál, melynek emblematikus éttermei az alkalomra különleges menüsorral készülnek.

Mivel a Káli-medence messze esik a tóparttól, kevesebb turista fordul meg itt, ezért az új gasztronómiai helyek sem szaporodnak gomba módra. Viszont akik megvetették itt a lábukat, egyre-másra bővítenek, mint például a Zománc bisztrócska, amelynek parkolója már a pünkösdi hosszú hétvégén is dugig volt. Habár nincs túl sok új hely, jelentős mozgások vannak a régióban: Vancsó Attila és Stark Andrea például a Zsóka Fogadójából a Tagyon Birtokhoz igazolt. Néhány új hely idén is került a listába, például a dörgicsei Nanett izgalmas bonbonjaival, vagy a zánkai Fészek, amely arra biztat, lakjunk jól – minden értelemben.

A Magyar Konyha nyári lapszámának mellékleteként megjelent balatoni gasztronómiai útikalauzból ajánlunk most néhányat:

Káli Art Inn

Köveskál, Fő út 6.
Tel.: +36 (30) 922-8715
Nyitva tartás: júliustól szeptemberig h.–v. 12–15, illetve 19–23.

Stílusos vidéki nyugalom. A Gasztrofalu-Köveskál egyik alapítója. Az 1800-as években épült borkereskedőházból kialakított étterem és vendégház. Reggelijük messze földön híres: helyi sajtok, lekvárok, friss péksütemények. Este naponta változó, négyfogásos menü. Salátát, zöldséget, friss fűszereket saját kertjükben termelnek, házi süteményeket is kínálnak. Idei újdonság, hogy a mangalica mellett bárányban, sőt borjúhúsban is erősítettek, utóbbit kifejezetten a számukra nevelik Hegymagason. Asztalt foglalni ajánlott.

 Kővirág

Köveskál, Fő út 9/A
Tel.: +36 (20) 568-4724
Nyitva tartás: májustól október végéig h.–v. 12–22

A Balaton-felvidék hangulatát talán legjobban tükröző étterem, családias hangulat árnyas fák alatt. Zakar Kata ízlését dicséri a változatos menü, ő kreálja a recepteket, az adott évszak és a piac kínálatához igazodva. Krémlevesek, kacsa, vadak, halak – mindig friss, környékbeli alapanyagból. Egy jó vacsora és finom bor után kiadósat aludni is lehet náluk.

Neked főztem gasztrokocsma

Zánka, Fő utca 7.
Tel.: +36 (70) 6764-109
Nyitva tartás: h.–v. 8–24

Harmadik szezonját kezdte meg, és meg is újult Horváth Csongor gasztrokocsmája, amelyet nyugodtan nevezhetünk étteremnek is. Hetente változó menü, de állandóan étlapon a sült bárány, vegetáriánus ételek, grill, ehető virágok, a régió termelőinek, borászainak termékei és borai. A sarokban halászladik jelzi, hogy a séf szenvedélyes horgász.

Fészek Étel és Hotel

Zánka, Vérkuti út 2.
Tel.: +36 30 321 9429
Nyitva tartás: áprilistól októberig p.–v. 12–18 (étterem), a hotel egész évben

Lakjon jól! – ezzel a többértelmű, szójátékkal is felérő szlogennel csábít a tavaly megnyitott Fészek étterem és hotel Zánkán, néhány lépéssel a Neked főztem strandbüfé háta mögött. Idényjellegű étlap: cukkinival töltött tök, konfitált kacsa, sült oldalas káposztasalátával. Specialitásuk a zánkai kétkezes: ciabatta jellegű kisvekni, lassan sült érlelt hússal, vagy vegetáriánus változatban füstölt mozarellával.

Zománc bisztrócska

Vászoly, Vazul utca 8.
Tel.: +36 (30) 787-3968
Nyitva tartás: szezonban h.–v. 12-22, októbertől decemberig cs.–v. 12–22, januártól márciusig zárva

Az arany középút. Az egykori kocsma helyén kialakított új vendéglő azokat célozza meg, akik profin elkészített, házias ételeket szeretnének enni a nagyi piros lábasából. Jónás György és Szőke Zsolt új helyének neve – „bisztrócska” – jól belövi a konyha irányát. Nincsenek felesleges körök, csak becsületesen, jó helyi alapanyagokból elkészített, egyszerű ételek – csirkecombfilé jó vajasan átsütve, tárkonyos borjúraguleves, marhapofa, szalontüdő. Az idén még egy teremmel bővültek, lassan elhagyhatnák a hely nevéből a kicsinyítő képzőt. A belső teremben spájz jelleggel kamrapolcokról kínálják a környékbeli termelők finomságait: korrekt válogatás borokból, lekvárokból, kencékből, savanyúkból és egyebekből.

Hozzászólás a cikkhez