Menü Keresés
Megtekintés a térképen Térkép bezárása

Ízvadászat Budapesten

Kipróbálna új recepteket, de nem tudja, hol szerezze be a különleges hozzávalókat? Felfedezné a nemzetek konyháit, vagy megbízható, minőségi magyar alapanyagokra vágyik? Csúcsminőségű pékáruk egy békebeli villából, a Közel-Kelet ízei egy szír kereskedőtől, néhány ajánlás Budapest kulináris kincsesbányái közül.

Pékáru tiszta forrásból

Ki minő kovászt tesz, oly kenyeret eszik - tartja a régi magyar közmondás. Ezt a filozófiát vallja Csák László cukrász- és pékmester is, aki naponta kétszer látja el friss pékáruval a Királyhágó térnél a Villa Bagatelle egykori cselédszobájában megbújó Brót pékséget. Hengermalom utcai műhelyében minden reggel 6 órakor kezdi készíteni a másnapi kovászt, amelyet 16-18 órán át állni hagy. Ez elég idő, hogy elszaporodjanak benne a természetes ízvilágért felelős savtermelő mikrobák és a pékáru lazítására szolgáló élesztőgombák. A tömegkenyerek gyártói nem vesződnek ennyit a kovásszal, és mesterséges anyagokkal lazítják a kenyeret, de a Brót pékség műhelyéből száműzték a vegyszereket. Itt nincs adalék, színezék, tartósító- és emulgeálószer, hanem csak liszt, víz, só és kovász. Az automatizált technológiáról is lemondtak: a kenyereket kézzel formálják és kőkemencében sütik. Csák szerint másfélszer-kétszer hosszabb idő így kenyeret készíteni, ami a mennyiség rovására megy, de nála az egyediség és a minőség a két vezérelv. A pékmester Ausztriában, Németországban és Franciaországban tanulta ki hivatását. A német ajkú országokban a precizitás fontosságát, a galloknál a könnyedséget szívta magába, ami a Brót pékség kínálatában is tükröződik. A francia vonalat képviseli Csák személyes kedvence, a háromféle, tönköly-, rozs- és búzalisztből készült ardenner, amiből szendvicset is készítenek. A kínálat gerince a német irányt képviseli, és kiemelkedik belőle a pékség egyik slágere, a Holsteiner Brot. Ez a nagy tápértékű, tömör kenyér schrotból, azaz darából készült, ami a búzán és rozson túl len-, napraforgó- és szezámmagot is tartalmaz, ráadásul a tápanyagok zömét magába foglaló maghéjakat is beleőrlik. Nem hiányoznak a kínálatból a magyar pékáruk sem: igen népszerű a kézzel sodort sós kifli. A választék folyamatosan bővül, az innováció lankadatlan. A megszokott kínálat mellett paleo pékárukkal is várják a vendégeket. A pékműhelyben fehér paleo cipó, rusztikus paleo kifli és áfonyás-kókuszos paleo cookie is készül, természetesen a recepteket Csák László pékmeseter állítja össze Mezei Elmíra paleolit táplálkozási tanácsadó segítségével.  A Brót pékségbe nem csak a pékáruk miatt érdemes betérni. Magával ragadó hangulata mellett ide csalogatják a vendéget a Villa Bagatelle kávézójának süteményei is.

Brótpékség, Villa Bagatelle
XII. kerület, Németvölgyi út 17. 

Keleti ízvarázs

Több mint tíz éve, hogy a szíriai Chouman MohamedKheir ruhanemű helyett hazája ínyencfalataival kezdett el kereskedni a Karinthy Frigyes úti üzletében. Ottjártunkkor nem tartózkodott éppen a boltjában, de erre jó oka volt: helal, azaz az iszlám állatvágási szabályoknak megfelelő bárányvágáson vett részt. Kheir saját bárány-, borjú- és csirkeállományt tart, és maga végzi a bölléri feladatokat, hiszen ő tudja, hogyan kell egyetlen gyors késmozdulattal elvágni a jószág nyakát ahhoz, hogy gyorsan kifolyjon belőle a tisztátalannak tartott vér. A szír delikátot persze nem csak a hazánkban élő muszlimok látogatják: az utóbbi években sok utazgató magyar is rákapott a keleti ízekre. A termékek zöme szíriai, de török, görög, egyiptomi finomságok is megbújnak a polcokon. Az egyik falat végig olajos magvak borítják, melyek közül a szír fenyőmag és pisztácia emelkedik ki. A húsok melletti pultban kilencféle olívabogyó és számos sajt között válogathatunk, a fűszerpulton curry, sáfrány, menta, kardamom, kuszkusz és szíriai paprika csalogatja a vevőket. Az arabok édesszájúak, így sokféle (főleg tunéziai) datolya kapható a boltban, és se szeri, se száma a pisztáciából készült édességeknek: van szezámmagos pisztácia (helva), csokoládé pisztáciazselében (ráhá), valamint mézzel és pisztáciával töltött tészta is.

Szír Élelmiszerbolt
XI. kerület, Karinthy Frigyes út 27. 

 

Kézműves kurzusokat tartanak

A két hobbiszakács kísérleteként elindult Culinaris ma már három bolttal és egy étteremmel a főváros delikátesz-nagyhatalmának számít, de versenytársai közül az emeli ki igazán, hogy nemcsak alapanyagokkal, hanem az ételek elkészítéséhez szükséges ismeretekkel is ellátja vásárlóit. 2004-ben elindították Ízakadémia című rendezvénysorozatukat, majd több éves nagy sikerű főzőbemutatók után Corvinus Culinaris néven tanfolyamokat tartanak szakmabelieknek és magánszemélyeknek a Budapesti Corvinus Egyetem Élelmiszertudományi Karán. A bonbon- és trüffelkészítő kurzus sikere után jelentkezni lehet kézműves csokoládéöntő vagy kézműves fagylaltkészítő képzésre is. A kurzus ideje alatt a szakmai alapok és a mesterfogások mellett bemutatják azokat a trükköket is, amelyekkel egyszerűbb eszközökkel is különleges termékek készíthetők. A cél, hogy a résztvevők megtapasztalják, hogy egy kis kreativitással, például egyes ízek párosításával, új alapanyagok kipróbálásával milyen izgalmas világ nyílik meg előttünk. A tréninggel kapcsolatos információk a Corvinus Culinaris program honlapján érhetők el (www.corvinusculinaris.hu).

Culinaris
V. kerület, Balassi Bálint utca 7.
III. kerület, Perc utca 8.
VI. kerület, Hunyadi tér 3.

Mindenből a legjobbat

A prémium minőséget képviselő gourmet üzlet és biobolt a napi bevásárláshoz szükséges alapvető élelmiszereket kínálja, de az igényes gasztronómia rajongói is megtalálják a magyar kézműves gasztronómia remekein kívül a nemzetközi konyha elengedhetetlen alapanyagait.  Rendszeres kóstolók, árubemutatók és baba-mama sarok várja a gourmet üzlet vásárlóit.  Az üzlet mellett található Delizia Gourmet & More bárban egészséges és friss gyümölcslevek, különleges borok és kívánságra összeállított hidegtálak fogyaszthatók.

Delizia Gourmet & More
XII. kerület, Apor Vilmos tér 11-12. -1. em. 7. (Hegyvidék Központ

Hozzászólás a cikkhez