Menü Keresés

Eper, spárga, bodza

Az itt bemutatott desszertlekvárok, csatnik egy Cegléd melletti tanyán készültek. Zsámberger Szilvia családjával zöldségeket, gyümölcsöket termel, amelyeket a hét öt napján budapesti termelői piacokon árusítanak, a megmaradt termékekből pedig lekvár, mártás, szörp lesz – meglepő ízesítésekkel.

Fehér csokis eperlekvár

HOZZÁVALÓK:

  • 1 kg eper
  • 15 dkg cukor
  • 20 dkg fehér csokoládé
  • vanília
  • 1 kk citromsav
  • 1/2 dl fehér rum (elhagyható)

ELKÉSZÍTÉSE:
Az epret villával vagy kézzel összenyomkodjuk úgy, hogy kicsit darabos maradjon. Közepes lángon főzzük, közben hozzáadjuk a citromsavat és folyamatosan kevergetjük. Ha elfőtte a leve egy részét, hozzáadjuk a cukrot, a vaníliát, a rumot, majd beletördeljük a fehér csokit. Lassú tűzön, folyamatosan kevergetve megvárjuk, míg teljesen elolvad benne a csoki. Kiforrázott, száraz üvegekbe rakjuk, lefelé fordítva dunsztoljuk 24 órán át. Hűvös helyen tároljuk. (A használt üvegeknél fontos, hogy a kupakok jól záródjanak.)


Mézes csilis eperszósz

HOZZÁVALÓK:

  • 1 kg eper
  • 4-5 ek méz
  • 1 csipet csilipaprika
  • 1 narancs leve
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 1 késhegynyi citromsav

ELKÉSZÍTÉSE:
Az epret pürésítjük, hozzáadjuk a narancs levét, a citromsavat, a csilit és az áttört fokhagymát. Lassú tűzön felfőzzük. Ha leve egy részét elfőtte, hozzáadjuk a mézet. Alaposan kiforrázott, száraz, jól záródó üvegekbe rakjuk. Fehér húsok, sajtok mellé kitűnő mártás.


Epres bodzaszörp télire

HOZZÁVALÓK:

  • 3 l víz
  • 1 kg cukor
  • 10 db bodzavirág
  • 50 dkg eper
  • 2 db citrom
  • 1 kk citromsav

ELKÉSZÍTÉSE:
Mossuk át alaposan a virágokat, majd tegyük fel a vízzel, a pürésített eperrel és a citrommal együtt főni. Rakjuk bele a citromsavat is. Ha forr, óvatosan keverjük bele a cukrot. Néhány perc után szűrjük le, majd forraljuk vissza, és forrón tegyük jól záródó, csavaros tetejű üvegekbe. Fogyasztáskor a szörpöt 8-10 arányban hígítsuk. Télen natúr zöld vagy fehér teák ízesítésére is alkalmas – így igazi gyümölcsteát fogyaszthatunk a tavasz hangulatával. Hidegen is készíthetjük ezt a szörpöt azonnali fogyasztásra, néhány napig hűtve tárolható. Ebben az esetben az összes hozzávalót rakjuk egy tálba, naponta néhányszor keverjük meg, majd 3 nap után szűrjük le. Fogyasztásig hűtőben tároljuk.


Medvehagymás vagy mentás spárgakrém

HOZZÁVALÓK:

  • 1-1,5 kg fehér vagy zöld spárga
  • 1 nagy csokor medvehagyma vagy menta
  • 3 ek olívaolaj
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • 1 db citrom leve
  • 1 késhegynyi citromsav
  • 1 késhegynyi nátrium-benzoát
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 3-4 ek cukor
  • csipet só, bors,

ELKÉSZÍTÉSE:
A spárga fás részeit levágjuk, feldaraboljuk, majd olajon megdinszteljük. Hozzáadjuk az áttört fokhagymát, az apróra darabolt petrezselyemzöldet, medvehagymát, ízesítjük citrommal, sóval, borssal, pici cukorral. Beletesszük a citromsavat és a nátrium-benzoátot. Néhány perc alatt fedő alatt puhára főzzük. Botmixerrel krémesítjük, majd még forrón alaposan kiforrázott, száraz, jól záródó üvegekbe rakjuk. Száraz dunsztban tartjuk 24 órán át, majd hűvös helyen tároljuk.

Magyar Konyha

Hozzászólás a cikkhez