Menü Keresés

#Egyetek rendesen! Levendulanapok Pannonhalmán

Pannonhalma egyet jelent a lelki és testi feltöltődéssel, és a bencés szerzetesek minden évben hozzá tudnak tenni mindehhez valami újat: modern, ám a hely szelleméhez illő épületeket, mai, de az elmélyülést segítő kulturális programokat, vagy éppen a megéhező, megszomjazó látogatók kiszolgálását segítő gasztronómiai meglepetést. Idén a június 30-tól július 8-ig tartó Levendulanapokon mutatkozik be az Omnibus.

„Ex aequo da omnibus”, avagy mindenkinek egyformán adj (légy igazságos), hangzik a latin mondás, és ki gondolná, hogy mindez szervesen és szellemesen kapcsolódhat egy konkrét „omnibuszhoz”, amely a ma közkedvelt food truckokhoz hasonlóan ezúttal a Pannonhalmi Főapátság látogatóközpontja előtt táborozik le. Ezzel válik teljessé az a gasztronómiai paletta, amely a bencésekhez látogató turistákat, vándorokat, zarándokokat, kikapcsolódásra vágyó családokat, érdeklődőket – évi 80 ezer embert – várja.

S hogy megértsük, mindez hogyan kapcsolódik az idézett mondáshoz, nézzük végig azokat az állomásokat, amelyek Pannonhalma kulináris kiteljesedéséhez vezettek, és véglegesen elhelyezték a főapátságot Magyarország gasztronómiai térképén. Mindezt összhangban Szent Benedek tanításával, amely szerint az étkezés a közösség megélésének és a szolgáló szeretetnek a megnyilvánulása, a vendégekről pedig különös odafigyeléssel kell gondoskodni.

A Kosaras-dombon, a Főapátság tőszomszédságában lévő Viator Apátsági Étterem és Borbár évek óta előkelő helyen szerepel a hazai éttermi rangsorokban, idén is bekerült a top 10 vidéki étterem közé. Az indoklás szerint modern felfogású magyar konyhájának köszönhetően a vendégek itt mindig jót esznek.

A koncepció a nyitás óta nem változott, s a főapátság is támogatja ezt az irányvonalat”

– meséli Takács Gábor üzletvezető: szezonális, a környékről beszerezhető alapanyagokból olyan minőségi választékot kínálni, ami megfizethető.

A Viator konyhája mai, mégis hagyománytisztelő, a különlegessége pedig az, hogy nagyban épít az apátság gyógy- és fűszernövénykertjére: citromfű, kakukkfű, levendula, rozmaring, zsálya kerül a fogásokba”

– mondja Gyurik Gábor séf, akit jól ismernek a Magyar Konyha olvasói, hiszen egy-egy fűszernövényhez kapcsolódóan éveken át olvashatták a receptjeit.

Nyáron az ezeréves monostor éttermében főszerepet kapnak a friss szörpök, nyári frissítők. Az italkínálat gerincét a 2003-ban újraalapított bencés borászat tételei alkotják, sőt már az újszülött Carassia pezsgővel is koccinthatunk, amely a nyári koktélok alapanyagául is szolgál.

A Viator a legjobb vidéki éttermeket tömörítő SVÉT (Stílusos Vidéki Éttermiség) alapító tagja:

a június 30-án kezdődő Levendulanapokon idén is vendégül látják a Levendula SWEET program keretében a vidéki cukrászdákat – de ebben már az étterem égisze alatt működő Pausa cukrászdáé a főszerep.

Míg a Viator a pannonhalmi táj, az apátsági szőlőültetvények fölé magasodik, addig az Apátsági Major Látogatóközpontban 2014-ben nyílt Pausa Apátsági Kávéház lélegzetelállító, „fordított panorámájával” lett különleges: nem a hegyről, hanem a hegyre láthatnak rá a vendégek – nem is marad el a cukrászda teraszán készített fotó.

A Pausa az étterem koncepcióját követi, természetes alapanyagokból készült, minőségi süteményeivel és kávéval várja azokat, akik ebéd után érkeznek, és a pannonhalmi kirándulás során csak szusszanni szeretnének egyet.

Nevéhez hűen a cukrászda egy kis szünetet, nyugalmat biztosít a vendégeinek, akik éttermi szintű kiszolgálást élvezve tapasztalhatják meg ízekben és látványban egyaránt az ezeréves múlt és a jelen találkozását”

– mondja Németh Péter üzletvezető.

Az itt kínált desszertekben és fagylaltokban szintén visszaköszönnek a különleges fűszerek, legfőképpen a levendula, a citromfű, a borsmenta és az orvosi zsálya. Kedvenc a levendulás mille feuille, de a szezonális gyümölcsök is megjelennek például a málnás csoki mousse-ban, vagy a fagylaltokban: zsályás málna (cukor- és laktózmentes), citromfüves eper (laktózmentes), levendulás fehércsoki verzióban.

Hegyi Dávid cukrász elmondása szerint klasszikus süteményeket is készítnek – kicsit másképp. A Rákóczi túrós itt például kakukkfüves változatban kapható. Aki pedig teára vágyik, kipróbálhatja az apátsági teakeverékek egyikét.

S hogy visszakanyarodjunk a cikk elejére: az Omnibus#egyetekrendesen fantázianevű egység azoknak kínál egyszerűbb, minőségi fogásokat, szendvicseket, egytálételeket, apátsági kekszet, akiknek egy gourmet étkezés sem időben, sem anyagilag nem fér bele a programjukba.

Az apátsági street food először a Levendulanapokon mutatkozik be, ahol a levenduláé lesz a főszerep, és nem csupán a desszertekben: megkóstolhatunk olyan különlegességeket is, mint a levendulamustár. A „#egyetekrendesen” egyébként Gyurik Gábor védjegye:

a közösségi médiában ezen a címen lehet megtalálni az általa megosztott képeket, fogásokat.

A cukrászdának és a food trucknak köszönhetően tehát mindenki megtalálja a számára legideálisabb étkezési formát, s ezzel a Viator eddigi, meglehetősen szélesre nyitott kínálata is letisztulhatott.

Az Omnibus az étteremhez (Viator – utazó) és a cukrászdához (Pausa – szünet) hasonlóan szellemes beszélő nevet kapott: amellett, hogy természetesen eszünkbe juthat a közlekedési eszköz, a latin szó tág asszociációkra ad alkalmat. A főapátsági kínálat az Omnibus bisztrójellegű konyhájával válik teljessé, hogy minden arra járónak – az igénye és a lehetősége szerint – a legjobbat nyújtsa.


Sümegi Noémi

Hozzászólás a cikkhez