Menü Keresés
Megtekintés a térképen Térkép bezárása

Csuszatészta, lebbencs, tarhonya

A tészta régi magyar étel. Gyúr szavunk honfoglalás előtti, a tészta szavunk szláv jövevényszó, a tészta sós vízben való főzését valószínűleg a szláv népektől tanultuk. A jellegzetes magyar gyúrt tészták a lebbencs, a csuszafélék, a szélesre vágott laskák és a galuskák. Ezekből készültek a múlt század pásztorételei, a slambuc, az öhön. A sós változatok, a túrós, a káposztás tészta mellett megjelentek az édes - mákos, diós, lekváros - ízesítések is. A jó magyar tarhonyának sincs párja. Bár a tésztagyúrás nem ördöngösség, mégis a szárított tésztákból is finom étel készül. Persze itt sem mindegy, hogy honnan származik a termék. Összegyűjtöttünk néhány száraztészta készítő kistermelőt, akik jó minőségű tésztát árulnak. Várjuk a további javaslatokat.

Bognár Tészta
1984-ben jött létre tradicionális magyar házi tészta előállítására. Üzemükben több mint 20-féle 8 és 4 tojásos száraztészta-formátumot gyártanak, kizárólag friss tyúktojás és magyar búzaliszt felhasználásával.

www.bognarteszta.hu

Marika Tésztája
Bányász Andrásné, Marika évek óta foglalkozik száraztészta és sütemény készítéssel. A tészták friss házi tojásból, búzalisztből, tartósítószer hozzáadása nélkül, kézzel készülnek.

www.marikatesztaja.gportal.hu

Józsa Tészta

1985 óta foglalkoznak száraztészta gyártással. Tojástartalmú tészták széles formaválasztékban kaphatóak, de tojás nélkül és durumbúza őrleményből is készítenek tésztákat.

www.jozsateszta.hu

Soós Tészta

A Soós Kft. 1981-ben alakult. Házi jellegű száraztésztáik gondosan válogatott friss tojás felhasználásával készülnek. Termékskálájuk a hagyományos magyar-konyha alapját képező tésztafajtáktól a modern olasz konyhában mindennap használatos tésztafajtákig terjed. A Soós Tészta Kft. több mint 30 éves vállalkozás,  minőségpolitikájának elismeréseként 2011-ben átvehette a "Magyar Termék Nagydíj" elismerést.

 

www.soosteszta.hu  

Kalita Tészta
1980-ban Kalita János feleségével együtt alapította a céget, amely azóta is családi vállalkozásként működik. A Kalita család tagjai már az elmúlt közel 100 évben gabona- és lisztfeldolgozással foglalkoztak, a nagyapa molnár, az  apa pedig pék volt.

www.kalitateszta.hu

Marton Tészta
A Marton Tészta csak nyolctojásos terméket gyárt. A felhasznált tojást évek óta ugyanattól a Békés megyei termelőtől vásárolják.

www.martonteszta.hu

 

Hozzászólás a cikkhez