Menü Keresés
Megtekintés a térképen Térkép bezárása

Csopak szerelmese

Oroszlán Szonja színésznő kétéves volt, mikor szülei Csopakon vettek telket egy kis faházzal. Gyermekkorától hozzászokott ahhoz, hogy a Balatonon másfajta ízvilág fogadja, mint Budapesten, mások az ételek, és mások az emberek is, akik az ételt felszolgálják.Tihany és Balatonfüred környékének gasztronómiájáról Oroszlán Szonjával beszélgettünk.

Oroszlán Szonja 35 éve vallhatja magát csopakinak: kétéves volt, mikor szülei a településen vettek telket egy kis faházzal. Később megvásárolták a szomszéd telket, és fölhúztak egy házat. Azóta kétlaki életet él, sőt, ma már jobban szeret Csopakon lenni, az erdőszélen, balatoni kilátással, mint a fővárosban. Őz és vaddisznó látogat néha háza környékére, amikor meg kilovagol a hegyre, rókával, nyúllal, szavascsordával is találkozik. Már gyermekkorától hozzászokott ahhoz, hogy a Balatonon másfajta ízvilág fogadja, mint Budapesten, mások az ételek, és mások az emberek is, akik az ételt felszolgálják. Erős emlék számára a sajtos-tejfölös-fokhagymás lángos, melyből ma már nyaranta csupán egyet enged meg magának. A hekk nem balatoni hal ugyan, de Oroszlán Szonja annyira hozzászokott az ízéhez, a hozzá felszolgált kovászos uborkához, hogy ez az étel is hozzátartozik a balatoni hangulathoz.

Oroszlán Szonja korábbi kedvenc helye volt a Szent Donát pince. Idén márciusban nyitotta meg az új éttermet, a Márga Bisztrót Csopakon, a Szent Donát pincészet tulajdonosa Kovács Tamás és a Mák bisztróból jól ismert Deli János üzletvezető.  Ismert vendéglátós a séf is, Endrédi Zoltán, aki évekig a veszprémi Chianti étteremben dolgozott. A Márga étlap kínálatában megtalálható a tökmagos nyúlterrine narancsos répasalátával, vaddisznószűz feketegyökérrel, laskagombával és puliszkával és az izgalmas mákos guba. A Szent Donát pincészet teljes szortimentje és a régió válogatott borai is szerepelnek az új étterem kínálatában. 

Másik kedves helye Csopakon a Jásdi pince. Ajándékba kizárólag csopaki borokat visz, ezt Jásdinál szokta megvásárolni, leginkább a cabernet franc-t, de a rozéval is nagyon elégedett. És ott van a Tamás pince, ahol a kézművesborok mellett cukormentes levendulaszörpöt is lehet kapni, de készülnek szörpök, zselék, dzsemek pitypangból, szederből, ribizliből, dióból is. Oroszlán Szonja szerint akik úgy tervezték, hogy az út mentén csárdában fognak ebédelni, álljanak meg a Vígmolnár csárdánál a 71-es úton. A csárda idei újdonságai között szerepel a szarvasgerinc, a szilvás lepény és a marhanyakpörkölt.

Füred és Csopak között, Arácson, az erdőben van a Koloska csárda, a Vadaspark mellett, a völgyben. Ősfás kertben lehet elfogyasztani az ebédet, például a Jókai-bablevest. A festett falitányérokkal díszített falon paprika és fokhagyma lóg. Azért is kedves ez a hely számára, mert itt saját sarokasztala van:  Balaton-imádó husky keverék kutyájával mindig oda ülnek le.

Balatonfüreden a Karolina cukrászda rácsos linzere a nagy kedvenc: "Álomszerű, ezért engedélyezem néha magamnak" - mondja. Fagyit viszont szerinte a Bergmann cukrászdában kell enni, de ő a gyökérkenyeret is ott szerzi be. Füreden is vannak jó magyaros éttermek, mint a Borcsa, mely a strandnál található, vagy kicsit följebb a Blaha Lujza.

Ha pedig a piacon kell beszerezni valamit, Oroszlán Szonja általában Tihanyba megy, mert ott szombatonként biopiacot tartanak a templomnál. Van itt mangalicastand, szörpös-mézes, és a termelők árulják a saját készítésű fűszeres kecskesajtokat. "Attól szeretem megvenni a sajtot, akiről tudom, hogy övé a kecske is, tényleg ő csinálta; itt meg lehet kóstolni az árut, s az egész piacnak nagyon barátságos a légköre" - meséli.

E semmihez sem fogható hangulat az egész Balaton-partot jellemzi; itt más a vendéghez való viszony, mint Budapesten. Szerinte vidéken egyébként is kedvesebbek az emberek. A Balatonon az is jó, hogy a magyaros konyha érvényesül, ez már a berendezésen látszik, s ettől különleges varázsuk van az éttermeknek. A külföldieknek azért érdekes, mert magyaros, a magyaroknak meg azért, mert retró. 

Oroszlán Szonja szerint ha mindehhez hozzávesszük a környék mikroklímáját, aminek köszönhetően itt mindig enyhébb az idő, mint Budapesten, akkor meg lehet érteni azokat, akik elvakultan beleszeretnek a Balatonba.

H. Cs.

Hozzászólás a cikkhez