Menü Keresés

Csíragazdaság Erdőkertesen

A csíranevelés látszólag hálás feladat: nem kell sem kapálni, sem gyomlálni, csak aratni. Tömény életerő, aminek termesztése nem igényel többhektáros birtokot, akár egy dunsztosüvegben is megterem - azt azonban kevesen tudják, hogy olyan élő táplálék, amit még a hűtőszekrényünkben is gondozni kellene.

Senki nem születik csíratermesztőnek - állítja Fekete Gábor, aki három éve indította el Vital csírák elnevezésű őstermelői "gazdaságát" Erdőkertesen. A gazdaság erős kifejezés, hiszen a csíratermesztés nem igényel sokholdas birtokot, sőt még csak termőföldet sem - Fekete Gábor mégis éppúgy hajnalban kel, piacozik, mint bármely más gazdálkodó. Ma már ismert alakja a fővárosi őstermelői piacoknak, és beszállítója jó néhány "Szatyor" típusú vásárlóközösségnek. 

"Legalább hat vásárlóközösségnek termelek: képviselőik vagy eljönnek a megrendelt áruért, vagy mi visszük el azt a megadott gyűjtőpontra" - mondja. Arra az alapkérdésre is van persze válasza, hogy miért érdemes csírákat ennünk:  

"A csírák azért különlegesek, mert mindazt a jót tartalmazzák, amit a kifejlett növény, mintegy esszencia gyanánt. A csírák immunrendszerünk működését stabilizálják, és fiatalító, regeneráló hatással bírnak - amit kapunk tőlük, nem más, mint tömény életenergia."  

 

Szendvicsbe csempészve

 

Csakhogy egy doboz csíra, bármennyire egészséges is, a boltok polcain nem adja el magát. Ezért az erdőkertesi vállalkozás folyamatosan kapcsolatban van a vevőivel: minden vásárlójuknak elmagyarázzák, hogyan kell a csírákkal bánni, e-mailt írnak a közösségekhez tartozó megrendelőiknek. Mindig hangsúlyozzák: nem elég hűtőben tartani, ki is kell nyitni a dobozt, hiszen a csíra élő táplálék, aminek szüksége van levegőre. Zártan sokkal hamarabb megromlik - akár még a boltban is. Öt-hét nap múlva pedig még tökéletesen jó minőségű lehet a csíra, de csak akkor, ha levegőt kap. 

"A vásárlók is kifejezetten igénylik a személyes kapcsolatot, hiszen én vagyok az őstermelő - mondja Fekete Gábor. - Csakhogy nem lehetek ott minden árusítóhelyen, hiszen a megélhetéshez nem elég mindössze a szombati piacon jelen lenni. Ha pedig több piacra is kijár a gazda, mikor termel? Két lehetőség van: vagy otthon fizet alkalmazottat, vagy a piacon - de akkor vagy nem ő termel, vagy nem ő árusít."

A csírákat már az ókorban is fogyasztottak, mára pedig a különféle csíráztatott magvak éppúgy elfogadott részévé váltak a mindennapi, egészségtudatos táplálkozásnak, mint az alma, a müzli vagy a teljes kiőrlésű kenyér. "Ha környezetvédelmi szempontból nézzük, a csírák akár a jövő táplálékának is tekinthetők: környezetbarát, egészséges étel, és nem utolsó szempont, hogy mivel nincs "földigénye", az ökológiai lábnyoma ideálisan kicsi."

Fontos megjegyezni, hogy a csírák ökológiai termesztésű magokból készülnek, mert különben akár egészségkárosítóak is lehetnének, vegyszertartalmuk miatt. A csíra tehát alapvetően biozöldség, ráadásul puha és szép, még csak rágni sem kell nagyon, ezért a gyerekek szendvicsébe is viszonylag könnyű belecsempészni. Előállításához gépek sem szükségeltetnek, mivel a csíra hidrokultúrában nevelkedik, és nem feldolgozott élelmiszer. "Elindítani", rendszeresen átmosni, leszüretelni - azaz a magházhéjtól megtisztítani -, kiporciózni, piacra hordani viszont szükséges. 

 

Az influenza réme

 

A csírák királynőjének a lucernát tartják. "Egyszer megállt egy paraszt bácsi a pult előtt, és összehúzott szemmel méregette a kínálatot: Lucerna?! Hisz azt a lovaknak adják! - Nézze csak meg, milyen jó erőben is vannak: batár nagy izmos állatok, holott húst nem is esznek! - feleltem erre én. - Hát az igaz - bólintott a bácsika... Ám a fiatalabb korosztályból már sokan tudják, hogy a semleges ízű lucernacsíra bajnok az immunerősítésben" - meséli Fekete Gábor. A másik nagy ász a retekcsíra: a retek antiszeptikus, antibakteriális hatású, csak nem szabad belőle túl sokat enni, mert erős méregtelenítő hatása miatt akár meg is hajthat. Vírusölésre a mustár is nagyon alkalmas, ezért egyik keveréküknek az "influenza réme" nevet adták: a mustár-retek-bíborhere elegynek olyan a hatása, mint egy vírusölő kommandónak. A brokkolinak magas a vas-, az antioxidáns- és a B17-vitamin-tartalma: utóbbi kettő rákellenes hatású. A mungóbab pedig nemcsak roppanós, jó íze miatt, hanem magas inzulintartalma miatt is különleges: éppúgy, mint a csicsóka, segíti a hasnyálmirigy regenerációját - sorolja Gábor a csírák jótékony hatásait, a teljesség igénye nélkül. A retek négy nap alatt kicsírázik, míg a hagymának legalább két hét kell. A csírákat rendszeresen - naponta legalább kétszer - átmossák csapvízzel, így annak klórtartalma miatt a "bakteriális fertőtlenítés" is megoldott. 

 

 

A csíra főszezonja ősztől tavaszig tart, éppen akkor, amikor nem nagyon akad más friss, vitamindús táplálék. A nyári nagy meleg, amikor dúskálhatunk zöldségben, gyümölcsben, nem is kedvez a csíráztatásnak. "Sokszor látom a tanácstalanságot: a vevők rácsodálkoznak a csírára, megtetszik nekik a piacon, no de mit lehet vele kezdeni? A retekcsíra körözöttbe, túróba keverve elveszti csípős ízét, de megőrzi jótékony hatását. A búzacsírát kenyérbe is belesütik, sőt van olyan vásárlónk, aki megpirította a mungóbabcsírát - csakhogy a hőkezelés hatására a csírák elveszítik kedvező élettani hatásukat" - figyelmeztet a termelő. Magyarországon nem túl széles a bio-minősítésű magkészlet palettája, nehéz például cékla- vagy lilakáposzta-maghoz jutni. "Ez a terület tartogat még lehetőségeket a magyar biomagtermesztők számára, hiszen bővíteni kell a termelést és a választékot, mert az igény folyamatosan növekszik."

 

Élő növény

 

A csírákat konyhakészen árulják - meg lehet mosni étkezés előtt, de nem feltétlenül muszáj. A nyári nagy melegben viszont nem árt az óvatosság: mire a reggel dobozolt csíra eljut a vevőhöz, részben megnő, részben nyákot képez és szagot ereszt, ezért érdemes átmosni. A retekcsíra különösen hajlamos minderre: gyorsan fejlődik, két nap alatt kinő a dobozból, és nagyon hamar azt a látszatot kelti, mintha megromlott volna, holott nem ez történik. Fekete Gábor ezért azt javasolja, hogy aki nem eszi meg frissiben a csírát, ne felejtsen el gondoskodni róla: juttassa oxigénhez, mossa át. Majdnem ugyanolyan gondozást igényelne tehát, mint amit megkapott a termelőnél, mielőtt piacra vitték. Ilyen szempontból a csíra nem késztermék: ha nem gondozzák, összenő, kiszárad, tönkremegy. A fűszernövényekhez hasonlóan csak akkor szolgál örömünkre öt nap múlva is, ha locsolgatjuk, gondozzuk a vásárlás után. "Ahogy épül fel a vállalkozás, egyre többen ismernek meg minket, és egyre többet rendelnek tőlünk - volt úgy, hogy miután kiszállítottam a rendeléseket, a piacra már nem maradt árum. Amikor fáradt vagyok, megkísért a gondolat: mi lenne, ha ma nem mennék piacra? - mondja Fekete Gábor. - Csakhogy a vevők szemszögéből érdemes ezt a kérdést megvizsgálni: számukra ugyanis fontos a rendszeresség. Már az is zavart kelt, ha a piacfelügyelő máshol jelöli ki az árusítóhelyet."

László Dóra

  

Vitál csíra kapható:

Vámház Körúti Vásárcsarnok (IX., Bp.,Vámház krt.) szombatonként,
Szimplakert Háztáji Piac (VII., Bp., Kazinczy u.) vasárnaponként,
Mozgó Piac (www.mozgopiac.hu)
Hegyvidéki Termelői Piac (XII., Bp., Diós árok) csütörtökönként 

Hozzászólás a cikkhez