Október 21-én, szombaton rendezik meg Szarvaskőn a Csipkebogyó Fesztivált. A helyi hagyományok szerint elkészülő csipkelekvár főzés bemutatása mellett színes programokkal, finom ételekkel várják az érdeklődőket.
Az Ófaluban a rendezvény 10 órakor kezdődik népviseleti bemutatóval és versennyel. A helyi hagyományok szerint elkészülő csipkelekvár főzés bemutatása mellett, szórakoztató programokkal, csipketeával, csipkelekváros kaláccsal – kenyérrel, forralt borral, egész napos kézműves bemutatókkal, falukerülő túrákkal, játszóházzal, valamint kistermelők és népművészeti termékek vásárával várják a vendégeket.
Pöttöm C-vitamin-bomba: A csipkebogyó, más néven hecsedli, hecsempeccs – Erdélyben egyszerűen peccs – a vadrózsa (Rosa canina) termése. Hússzor annyi C-vitamint tartalmaz, mint a narancs, ezért érdemes megtisztítva nyersen langyos vízbe áztatni, és a levet fogyasztani. Mire jó még? |
Aki a hétvégi túravezetéssel egybekötött csipkebogyó-járaton szeretne csipkebogyót szedni és megnézi a lekvárfőzés folyamatát, annak könnyű dolga lesz otthon elkészíteni a csipkelekvárt (hecsedlit). Érdemes Saly Noémi receptjét kipróbálni, ha nem vesznek kész lekvárt a fesztiválon.
Csipkebogyólekvár
Saly Noémi receptje
HOZZÁVALÓK:
- 3-4 kg dércsípte csipkebogyó
- 40-50 dkg cukor
ESZKÖZÖK:
tálak, éles kiskés, nagylábos, paradicsompasszírozó, finom szűrő vagy nagyon kiöblített, erősebb nejlonharisnya, kis üvegek, celofán.
ELKÉSZÍTÉSE:
A bogyókat egyesével kézbe kell venni, mindkét végüket levágni, hosszában félbevágni, a magokat kipiszkálni. Egy nagy tálban annyi vizet töltünk rá, hogy bőven ellepje, és egy éjszakára állni hagyjuk. (Reggel meg is ihatunk belőle egy bögrével, tömény C-vitamin.)
Föltesszük főni. 2-3 ujjnyi víz mindig legyen rajta, és kevergessük, mert odakap. Egy óra kell neki. Ha kicsit hűlt, áthajtjuk a paradicsompasszírozón, majd a finomabb szűrőn vagy a harisnyán is átszűrjük, hogy biztosan megszabaduljunk a szúrós szőröktől.
A kapott péphez hozzáadjuk a cukrot (ha sűrűbbre szeretnénk, mehet bele egy kis befőzőcukor is), még egyet rottyan, és be lehet üvegezni, kész.
CIFRÁZZAM?
Nem cifrázom. Semmivel nem érdemes ízesíteni, magában a legfinomabb.
FELHASZNÁLÁSA:
Vajas pirítósra. De ha úgy alakul, hogy bekanyarodik a konyhánkba valami komolyabb marha, netán vadnyúl vagy vaddisznó, hát efféle sültek mellé talán még az áfonyánál is jobb mártásalapanyag.