Menü Keresés

Csipkebogyó fesztivál Szarvaskőn

Október 21-én, szombaton rendezik meg Szarvaskőn a Csipkebogyó Fesztivált. A helyi hagyományok szerint elkészülő csipkelekvár főzés bemutatása mellett színes programokkal, finom ételekkel várják az érdeklődőket.

Az Ófaluban a rendezvény 10 órakor kezdődik népviseleti bemutatóval és versennyel. A helyi hagyományok szerint elkészülő csipkelekvár főzés bemutatása mellett, szórakoztató programokkal, csipketeával, csipkelekváros kaláccsal – kenyérrel, forralt borral, egész napos kézműves bemutatókkal, falukerülő túrákkal, játszóházzal, valamint kistermelők és népművészeti termékek vásárával várják a vendégeket.

Pöttöm C-vitamin-bomba:  A csipkebogyó, más néven hecsedli, hecsempeccs – Erdélyben egyszerűen peccs – a vadrózsa (Rosa canina) termése. Hússzor annyi C-vitamint tartalmaz, mint a narancs, ezért érdemes megtisztítva nyersen langyos vízbe áztatni, és a levet fogyasztani.

Mire jó még?
Epekő, vesekő oldására is hatékony háziszer, a megszárított bogyókból őrölt liszt pedig valaha az ínségkonyha alapanyaga volt, ma viszont a reformkonyha egyik drága specialitása: kenyeret, pogácsát is lehet sütni belőle.

Aki a hétvégi túravezetéssel egybekötött csipkebogyó-járaton szeretne csipkebogyót szedni és megnézi a lekvárfőzés folyamatát, annak könnyű dolga lesz otthon elkészíteni a csipkelekvárt (hecsedlit).  Érdemes Saly Noémi receptjét kipróbálni, ha nem vesznek kész lekvárt a fesztiválon.

Csipkebogyólekvár

Saly Noémi receptje

HOZZÁVALÓK:

  • 3-4 kg dércsípte csipkebogyó
  • 40-50 dkg cukor

ESZKÖZÖK:

tálak, éles kiskés, nagylábos, paradicsompasszírozó, finom szűrő vagy nagyon kiöblített, erősebb nejlonharisnya, kis üvegek, celofán.

ELKÉSZÍTÉSE:

A bogyókat egyesével kézbe kell venni, mindkét végüket levágni, hosszában félbevágni, a magokat kipiszkálni. Egy nagy tálban annyi vizet töltünk rá, hogy bőven ellepje, és egy éjszakára állni hagyjuk. (Reggel meg is ihatunk belőle egy bögrével, tömény C-vitamin.)

Föltesszük főni. 2-3 ujjnyi víz mindig legyen rajta, és kevergessük, mert odakap. Egy óra kell neki. Ha kicsit hűlt, áthajtjuk a paradicsompasszírozón, majd a finomabb szűrőn vagy a harisnyán is átszűrjük, hogy biztosan megszabaduljunk a szúrós szőröktől.

A kapott péphez hozzáadjuk a cukrot (ha sűrűbbre szeretnénk, mehet bele egy kis befőzőcukor is), még egyet rottyan, és be lehet üvegezni, kész.

CIFRÁZZAM?

Nem cifrázom. Semmivel nem érdemes ízesíteni, magában a legfinomabb.

FELHASZNÁLÁSA:

Vajas pirítósra. De ha úgy alakul, hogy bekanyarodik a konyhánkba valami komolyabb marha, netán vadnyúl vagy vaddisznó, hát efféle sültek mellé talán még az áfonyánál is jobb mártásalapanyag.

Hozzászólás a cikkhez