Menü Keresés

Bussay László lett az idei Borászok Borásza

A tavaly elhunyt Bussay László csörnyeföldi bortermelőnek ítélték idén a Borászok Borásza díjat, a Borászok Barátja Alkonyi László agrármérnök, borszakíró lett.

A Borászok Borásza díj eddigi kitüntetettjei egyenként megalkották a saját ötvenes listájukat az általuk javasolt nevekkel, amelyet felkérésre elküldtek a díjat felügyelő Vinum Praemium Alapítvány kuratóriumához. A beérkezett listákat a kuratórium összegezte, majd a jelölőtestületet alkotó Borászok Borászai egy kibővített kuratóriumi ülés keretében, közös megegyezéssel véglegesítették az 50 jelölt nevét.

A Bussay borászat:  "Pincészetünk Csörnyeföld településen a Kövecs-hegyen található a Birkás- és Kapatörő-dűlőkben. Megközelíthető a Letenye-Lenti összekötő útról. Családi gazdaságunk 5,5 hektár saját tulajdonú ültetvénnyel és egy 2004-ben épített feldolgozóval rendelkezik. Hagyományos kézműves borászatról van szó, fajélesztő és irányított erjesztés nélkül. Boraink még a gyengébb évjáratokban is rendkívül koncentráltak és testesek, kimagaslóan szép savszerkezettel bírnak, többször a félszáraz nedűk határmezsgyéjén mozognak. Kizárólag palackozásra termelünk. Az éves termelés: 25-30 ezer palack. Borászatunk rendelkezik egy 15 fő részére alkalmas borkóstolóval is. Szabadtéren 35-40 fő fogadására van lehetőség. Szőlőtermesztéssel és borászattal kapcsolatos szakmai rendezvények szervezését is vállaljuk." (www.bussaypince.hu/)

A listán igen erős helyet foglaltak el a tokaj-hegyaljai és villányi borászok, a szekszárdiak mellé pedig felzárkózott az Egri borvidék, ők ketten 5-5 jelölttel képviseltették magukat a 2015-ös megmérettetésben.

Az 50 jelölt 2014. december 12-én értesült arról, hogy felkerült a 2015-ös listára, ezt követően a jelöltek az eddigi gyakorlatnak megfelelően kétkörös szavazással, egyszerű többséggel maguk közül választották meg a győztest. Az első kör után a legtöbb szavazatot kapott öt jelölt közül hozta meg a végső döntést az 50 jelölt, szintén egy-egy szavazattal.

A döntősök idén Bodó Judit (Bott Pince, Tokaj-Hegyalja), Bott Frigyes (Felvidék), Bussay László (Zalai borvidék), Ipacs Szabó István (Vylyan Pincészet, Villány) és Karner Gábor (Mátra) voltak.

A kibővített kuratóriumi ülésen egyúttal minden Borászok Borásza díjazott egy főt jelölt a Borászok Barátja díjra. A 2012-ben elindított díjat olyan civil személyiség kapja, aki tevékenységével kiemelkedő mértékben képviselte a magyar bor érdekeit és nagyban segítette a magyar borászok munkáját.

Alkonyi László

Alkonyi László

A jelöltek közül a Borászok Borásza aktuális 50 jelöltje választotta ki a győztest, idén Alkonyi László agrármérnök, borszakíró, a Borbarát Magazin alapítója; Ambrus Lajos, József Attila-díjas író, szőlőbirtokos, a Food and Wine vendégszerzője, valamint Bányai Gábor Botond, a Borigo Magazin kiadóigazgatója és főszerkesztője, a Vinum Praemium Alapítvány kuratóriumának volt tagja közül.

MKO (Forrás: MTI)

Hozzászólás a cikkhez