Menü Keresés

Budapest tetején - Sky barok és rooftopok

A fővárosban egyre nyílnak és zárnak be a vendéglátóhelyek. Tetőteraszból szerencsére több lett, így bátran ajánlható 5+2 budapesti sky bar. Panorámás vendéglátóhelyre menni nemcsak gasztronómiai élmény, hanem különleges esemény, program, és bár nagy részük drága egy munka utáni italra, a lélegzetelállító kilátás, az enteriőrök és a hűsítő szellő miatt olykor megéri.

Lehet valami a divatos „eat with view” kifejezésben, de az impozáns itallapok láttán nem kevésbé hangsúlyos a „drink with view” sem.  A tetőteraszok közlésének sorrendje nem jelent rangsort.

High Note SkyBar
V., Hercegprímás u. 5.
Tel.: +36-20/438-8648
highnoteskybar.hu

A Belváros szívében, az Erzsébet tér és a Bazilika között található Aria Hotel igazi luxus-butikszálloda, tematikája a zene köré szerveződik. Négy szárnyát négy zenei stílusra komponálták: kortárs könnyűzenére, jazzre, komolyzenére és operára hangolt szobák is vannak. A fényűző előcsarnokból nagyvilági, de barátságos tetőteraszra visz a lift, stílusa egyszerű és könnyed, visszafogottan elegáns, nincs felesleges dekoráció, csak apró fények, növények. Fönt az alacsony fal sajnos takar a panorámából (főleg a kényelmes fotelekből, kanapékról nem teljes a kilátás), de a bárszékes, magasabb asztaloktól és a két magas fedélzetről zavartalan a látvány. A Bazilika kupolája olyan közelinek látszik, hogy szinte meg tudnánk érinteni, és ellátni egészen a Mátyás-templomig.

A kis fedett tér exkluzív, a polcokon sorakozó üvegek, a finom berendezés mind emelik a luxusérzetet. A személyzet is méltón profi, alkalmanként emlékezetesen barátságos, informatív. Volt már tematikus ajánlatuk, most időszakos menüből választhatunk: a tavasz-nyárit az utazás, távoli vidékek és egzotikus tájak ihlették (a szomszédos Bazilika is inspirációs forrás, elvégre a betérő turistának ez az egzotikum). Mihály Richárd és Gózon Péter nem ismeretlenek a hazai bárszakmában, és a konyhával való együttműködésben is járatosak.

A koktélok előtt érkező ropogtatnivaló szép gesztus, van nyolc-tíz klasszikus és keleties bárétel, egy-egy magyaros falat és három figyelemfelkeltő desszert. Az elnevezések érdekesek, jól kiegészíti egymást a pesti sky barok közt megfizethetőnek számító étel- és itallap. A rövid koktélok között nyolc alkoholos, három alkoholmentes izgalmas, karakteres ital található. Tiszteletre méltó az italkészlet: Aria blend kávé, borok, kisüveges üdítő és kézműves sör, házi limonádé, ebédmenü néhány klasszikus fogással. A High Note egész évben nyitva van déltől éjfélig, és időről időre nemzetközi sky bar- és rooftoptoplistákon is feltűnik.

  LEO (Budapest)
I., Clark Ádám tér 1.
Tel.: +36-70/882-7777
leo-budapest.hu

A Clark Ádám tér környéke egyre alakul, beépítették az 1900-as évek közepén lebontott Budai Takarékpénztár helyén lévő foghíjtelket is. Az elegáns, modern és kifinomult Hotel Clark megváltoztatta a Lánchíd budai hídfőjének képét. Étterme, a Beefbar exkluzív húsétterem, az egyetlen hivatalos Kobe-forgalmazó az országban. A szálloda gazdasági bejárata mellől lehet lifttel feljutni a budai oldal egyetlen sky barjába, amely a környezethez méltón fényűző: ő magasságossága már a liftben felhívja a figyelmet a kulturált viselkedés néhány alapszabályára, frappánsan üdvözöl, a Lánchíd oroszlánjainak nyelvtelenségéről mesél. Az épületben vissza-visszatérő oroszlánmotívumok ötletesek. A terasz nyitott és hangulatos, némely részletében ízlésesen mediterrán, szinte trópusi. High class luxus, a luxusélet érzése, stílusos enteriőr, szépen komponált látvány: csendéletek kaspós pálmákkal, türkizzöldek és fa, esőerdőminták és alacsony szófák, amelyekről párnák közül bámészkodhatunk. Az üvegkorláton át akadálytalan a kilátás, mintha egy íves párkányon lennénk, előttünk-alattunk a híd és a folyó, szemben a Gresham-palota és Pest fényei, karnyújtásra az Alagút, a Vár pereme, Buda zöldje.

Sajnos a szabadságnak ára van, a Leo vihar esetén bezár, egy nyári zivatar már eláztatja az asztalok és kanapék szélét. Jelenleg leves, saláta, antipasti, ropogtatni való és desszert alkotja a változó menüt, a koktéllapon néhány signature ital. Az itallapon sok rövid, kisüveges üdítők és sörök, két tucat bor, egy-két házi üdítő, a színvonaltól és az elhelyezkedéstől várható nagyon magas áron. Kiemelt érdeklődés övezi a nem olyan régen nyitott bárt, afféle soft opening-fázisban vannak, tökéletesítgetnek. A terasz két oldalán kialakított dohányzó praktikus, elegáns megoldás.

Toprum
V., Királyi Pál u. 4.
Tel.: +36-70/333-2113
toprumbudapest.com

Az Egyetem térnél, egy Ybl Miklós tervezte műemlék épületben található a Rum boutique és design szálloda, amelynek részleteit magyar tervezők álmodták meg. Itt is a szállodai lifttel juthatunk fel a 7. emeleti tapas és sky barba. Karnyújtásnyira a templom sárga tornya, rálátni a Gellért-hegy sziklás oldalára, a színes tetők felett a budai várra. Négy évszakos, nyáron nyitott, hidegben zárt ablaktáblák mögül élvezhetjük a látványt. Hétköznap internacionális ihletésű barfood kínálatból válogathatunk, ötletes tapasok ár szerint három csoportba osztva, kis menü és két desszert. Fantáziadús apró fogások, néhány mediterrán, ázsiai és közép-európai ihletésű tétel. A hétvégi brunch (este 6-ig) kínálata ideális hosszúságú színes lista néhány tartalmasabb étellel. Sajben Csaba és Tóth Szilárd összességében átlagon felüli, a környék és a kategória áraihoz viszonyítva nem is kiemelkedően drága konyhát visz. Az enteriőr barátságos és meleg, stílusos, koherens, de a székek egy része nem igazán kényelmes a panorámán mélázáshoz. A bár a világos vendégtér folytatása, a látványkonyhára is be lehet lesni, a helyiség belső oldalát félkörívvé domborítja a lépcsőház, mosdóba menet megnézhetjük a hosszan kígyózó, szűk csigalépcsőt. Déltől este 11 éjfélig (a szálló vendégei itt reggeliznek) gyakori az élő zene. A panorámát belekalkulálták a jól válogatott, és fantáziadús házi tételeket is ajánló itallap áraiba, a választék főleg a bor és a koktél köré csoportosul.

St. Andrea Wine & Skybar
V., Deák Ferenc utca 5. – Váci utca 1.
Office Building Rooftop
Tel.: +36-30/300-3930
standreaskybar.hu

A St. Andrea névről először talán a bor, a szőlőbirtok, a gourmet étterem jut eszünkbe, de a cégcsoport filozófiáját a Vörösmarty téri, Alpár Ignác tervezte épületóriás tetején található, kora délutántól éjfélig látogatható tetőteraszra is tovább vitték. A fedett rész falai üvegből vannak, így világos és légies a kifinomult tér, csodás a kilátás. A két körterasz egyikéről a Gellért-hegy, a másikról a Bazilika felé látni, a design letisztult, modern, minimál. A St. Andrea a nyugati világ bármelyik nagyvárosának impozáns helye lehetne (ennél néha leheletnyivel kevésbé profi a kiszolgálás, egy-egy részlet). Az egyik szomszédos épület tetején építkezés folyik, és a teret is felújítják, így most a rekonstrukciót figyelhetjük madártávlatból, aminél el tudunk képzelni lélekemelőbb látványt is, ám későbbi öröm a jelenlegi ürömben, hogy a felújított tér lesz a panoráma egyik központi eleme.

Itt is az Eiffel-palotában található étterem séfje, Barna Ádám gourmet bárételeit kóstolhatjuk: klasszikus és különleges ízek, csipegetni valók, minőségi hazai és izgalmas külhoni alapanyagokra épülő tételek is feltűnnek, letisztult tálalásban. A bor mellett középpontba kerül a bárkultúra, vagány nevű signature koktéljaikban előfordulnak váratlan hazai összetevők is. Az itallap méltó a hosszú borlaphoz, amelyen a saját tételek mellett világ borai szekció is található. A borsos árakat nem magyar viszonylatban kell nézni, hanem a világszínvonalhoz viszonyítva, így nem is meglepő az árazás, és mind a látvány, mind a konyha megér egy látogatást.

360 Bar
VI., Andrássy út 39.
Tel.: +36-30/356-3047
360bar.hu

Egyedülállóan üde és fiatalos, lezser tetőterasz az Andrássy út legmagasabb épületének tetején, csodálatos, mozgalmas körpanorámával. Télen hangulatos, fűtött iglukat telepítenek puha báránybőrökkel és forró italokkal. Nyáron szabadtéri terasz (esőben bezár), szinte tetőkert, zöld oázis, színes, vidám forgatag várja a vendégeket, messze a horizonton a budai hegyek zöldje, gyönyörű a mögöttük lemenő nap. Kicsit szertelen, kevésbé elegáns, de pont ettől szerethető, itt nem érzi kellemetlenül magát az ember, ha csak egy hosszúlépésre vagy egy gyors burgerre éhesen ugrik be (és nem is fizeti ki ezért egy sokfogásos vacsora árát).

Van élő zene, titkos kerti partik, rendelni a pultnál kell, a kiszolgálás színvonala kissé hullámzó. Idén burgerek, mediterrán ciabatták, tapasok és saláták szerepelnek az étlapon, az itallapon könnyed saját koktélok mellett klasszikusok nem kiemelkedően nagy, de tisztességes és ebben a kategóriában nem is drága választékban. A külföldiek körében is kedvelt hely, előfordulhat, hogy a feljutáshoz is sorban kell állni a Párisi Nagyáruház bejárata mellett. Nagyon rokonszenves, hogy szívesen látják az ebeket, gyakori a kutyatársaság.

Intermezzo Roof Terrace
V., Hold utca 3. (Hotel President)
Tel.: +36-30/779-4477
hotelpresident.hu/hu/etterem/roof-terrace

A Hold utcai gasztrovidéken van egy kis, szögletes tetőterasz, ahol január végéig forralt bor és gőzgombóc van terítéken, mivel a Hotel President tetején telente jégpályája működik. Volt már itt helikopterleszálló, tavasszal popup jelleggel felhúztak három különböző enteriőrrel kialakított buborékot, sokféle eseményt rendeznek. A nyáron nyitott teraszra késő délutántól este 10-ig juthatunk fel a szálloda elegáns előcsarnokából egy plasztikkártyával és két lifttel. Fent először az Államkincstár színes Zsolnay-kerámiákkal díszített teteje vonja magára a tekintetet, mögötte a Parlament, feltűnnek a várnegyed házai és a Budavári Palota, a tetők felett messze látni – a Bazilika is megbújik a lift mögött, szép a panoráma. Ez a tetőterasz szellősebb és kevesebb a dekor (talán kicsit kopár is), de fesztelen és fiatalos. A pult és az innen szóló, néha hangos és nem túl kifinomult zene is ráerősít a mediterrán fesztiválhangulatra. Néhány növény és fehér raklapok, kényelmes kerti bútorok, semmi sincs túlgondolva. Az itallap és a street food jellegű, grill- és magyaros ételeket, leveseket (és mentes tételeket) felvonultató étlap a belvárosi átlag szintjét hozza. Esőben ők is bezárnak.

Liebling terasz
VII., Akácfa u. 51.
Tel.: +36-1/783-8820
instant-fogas.com/liebling

A Fogasház égisze alatt működő teraszra egy színpad mellett elrejtett kis ajtó mögötti rövid csigalépcsőn jutunk fel. A földszinti, kihalt helyiségnek az Akácfa utcára is nyílt ajtaja, most a szórakozóhely labirintusán keresztül idejutni szombat este igazi kaland. Jobban belegondolva ennek előnye is lehet: a fa padlózatú kis tető általában meglepően csendes, a környezetéhez képest nem is zsúfolt, lehet, hogy pont ez a rejtettség adja a varázsát. Egy emeletnyi magasságban vagyunk, egy szintben a házakkal és a csarnok homlokzatával, így panorámáról nem beszélhetünk, de a tűzfal, a piac körüli nyüzsgés, a pesti éjszaka hömpölygő tömege színes és hangulatos. Italt a Fogas romkocsmapultjában kérhetünk, megszokott belpesti kocsmaárak, kiszolgálás és választék (harapni lent a házban pizzát lehet), hétvégenként beszűrődik a döngő zene és a füstgép köde. Kicsit lerobbant és elhanyagolt, a bútor is szedett-vedett, de biztosan nincs még egy ilyen a fővárosban (kis jóindulattal), valamiféle kelet-európai romantika, mediterrán nemtörődömség lengi körül.

SZÖVEG: SZÁRAZ ZSUZSANNA • FOTÓK: SEBESTYÉN LÁSZLÓ

Hozzászólás a cikkhez