Menü Keresés

Bormedence 2017 - Kárpát-medencei borok kóstolója Budapesten

Magyarországi borrégiók mellett hét határon túli borvidék termelőit is bemutatja pénteken a Budapesti Olasz Kultúrintézet épületében a Bormedence 2017 Kárpát-medencei borkóstoló; a díszvendégek a Tokaj-hegyaljai Abaújszántó és a partiumi Érmellék lesznek.

A Bormedence célja, hogy egyetlen kóstoló keretében ismertesse meg a közönséggel a Kárpát-medence sokszínű borkultúráját, miközben alkalmat nyújt arra, hogy az anyaországi és a külhoni borászok tapasztalatot cseréljenek, és találkozhassanak jelenlegi és jövőbeli fogyasztóikkal.

A hagyományteremtő szándékkal meghirdetett sétálókóstolón képviseltetik magukat a tokaji, a balatonfüred-csopaki, a badacsonyi, a somlói, a soproni, a szekszárdi, a villányi, a mátrai, a bükki, a kunsági és a hajós-bajai borvidékek, valamint érmelléki, temesi, szerémségi, dél-baranyai, muravidéki, felvidéki és kárpátaljai pincészetek is.

A Magyarországon hivatalosan elfogadott 150 borszőlőfajtából 93 hagyományos (őshonos, hazai keresztezésű vagy regionális) fajta; ezek az összes szőlőterület közel kétharmadát foglalják el.

A Bormedence két mesterkurzust is hirdet, melyek résztvevői két őshonos szőlőfajtát, a furmintot, illetve a bakatort ismerhetik meg.

A furmint egyike a legsokoldalúbb Kárpát-medencei fehérszőlő-fajtáknak, amit jól mutatnak majd a Dél-Stájeroszágól a Ménesi borvidékig terjedő területről felvonultatott tételek.

A bakator főként Érmelléken volt elterjedve, ahol ősi helyi szőlőnek tartják; a Bakator Szövetség alapítói által vezetett mesterkurzuson az Érmellék mellett Badacsonyból, Kárpátaljáról, Somlóról, Szatmár-hegyaljáról és a Szerémségből származó bakatorok lesznek kóstolhatók.

A rendezvény vendégei a Kárpát-medencei borok mellett csemegézhetnek a torockói sajtból, az udvarhelyi kolbászból, illetve az édes felvidéki mákos finomságokból, a kóstolót pedig akár csíki sörrel is zárhatják.

A teljes kiállítói lista és további információk a www.bormedence.hu honlapon érhetők el.

- MTI -

Hozzászólás a cikkhez