Menü Keresés
Megtekintés a térképen Térkép bezárása

Balatonboglár és Balatonlelle környéke

A Balatontól szinte egy lépésre húzódnak a napsugaras rozét és az elegáns fehérbort termő festői dűlők. A magaslati pincészetek teraszáról elénk táruló látvány, a halk zörejek hangja és a tó nyugalmat árasztó békessége a boglári–lellei régió igazi kincse.

A régió kulináris arculatát nem a nagy üdülőkomplexumok és fesztiválok határozzák meg, hanem a szakmája iránt elkötelezett, alulról építkező közösség: a borászok, a gasztronómia művelői. A környék immár nemcsak a bor szerelmeseit várja; a vendéglátás lassan, de biztosan felzárkózik a kiforrott borkultúra mellé. A csendes kisvárosok számos felfedezésre váró ékkövet rejtenek.

Elsőként érdemes sorra látogatni az elitklub oszlopos tagjait. A Csapody Balázs vezette Kistücsökről már mindenkinek van egy-egy kedves emléke. A kovászosuborka-leves és a túrós csusza íze felejthetetlen. A Konyári-birodalomhoz tartozó, lellei Majthényi Présházban a ropogós-omlós kacsasült és csülök mellé gyönyörű kilátás is jár. A Château Visz ételkölteményei és a kéthelyi Kristinus Borbirtok és Gasztroműhely fine dining ételsora igazi gourmetélményt nyújt. A fenyvesi Hubertus-Hof ház pedig kiemelkedő, üde színfolt csodás vadételeivel.

A konyhaművészet fellegváraitól a part felé indulva is találunk jó helyeket - immár a könnyedebb műfajban. A Paletta és a BL YachtClub kézműves hamburgere toplistákra való. A fonyódi Kormorán büfé harcsapaprikása, a boglári Ibolya büfé házi eperlekváros palacsintája, a szemesi Hal-álom sült hala, az András büfé krumplisalátája és rántott karaja a kockás terítős vendéglátás élvonalába tartozik. Az ízek mellett a szíves vendéglátás is az élmény része.

A kézművesség iránt fogékonyak mindenképp látogassanak el Légli Attila majorságába, ahol augusztustól akár közös főzésbe is bekapcsolódhatunk a jó kedélyű tulajdonos szárnyai alatt.

Ha még nem fáradtunk el nagyon, mindenképp térjünk vissza a dombokra, és járjuk végig a dél-balatoni borászatok pincéit: Légli Ottó Kishegyen, Légli Géza Szőlőskislakon, a Garamvölgyi, Konyári, IKON és Pócz pincészetek Kishegyen, a Buzássybirtok Lellén és a Bujdosó pincészet Balatonszemesen kínál gazdag borélményt. Ha vezetünk, a fröccsök mellett-helyett a kilátás és az anekdoták teszik örökre felejthetetlenné a nyaralást.

D.J.

Hozzászólás a cikkhez