Menü Keresés

Anyukám mondta

Az encsi Anyukám mondta étterem igazi gasztro zarándokhely. Dudás Szabolcs és Dudás Szilárd olaszországi tapasztalatok után nyitotta meg éttermét, ahol többek között az ország legjobb pizzáját sütik.

A Magyar Konyha Magazin Kiadó első kötete a 20 séf, 100 recept. Nem csak ínyenceknek című - interjúkat és recepteket tartalmazó - könyvben többek között az encsi Anyukám mondta éttermet is bemutatjuk. Részlet a Dudás testvérekkel készített interjúból:

 

- Encsen nem túl merész dolog további terveket szőni?

SZILÁRD: Tudtuk, hogy 40 kilométerre fekszik a legközelebbi valamirevaló étterem, Miskolcon, és jó szívvel azt sem mernénk ajánlani senkinek. Az itthoni éttermi kultúrát persze nem lehet egy héten említeni az olaszokéval, de azért alkalmanként vidéken is elmegy a magyar ember vendéglőbe. Abból indultunk ki, hogy ha az encsiek képesek Miskolcra járni jeles napokon, akkor ez fordítva is elképzelhető.

SZABOLCS: 2003 szeptemberében újoncként mi a Metróban kapható legdrágább lisztet vásároltuk a pizzánkhoz (úgy hívták, "segítőkész pizzaliszt"), és mindenki csodálkozott, hogy ilyen horror drága alapanyagot használunk. Az igazság az, hogy tragikusan rossz liszt volt, de ezzel együtt kiemelkedett a sok szemét közül. Aztán egyre jobb pizzát csináltunk, a lisztet idővel már Olaszországból hoztuk.

- És a számítás bejött.

SZILÁRD: A végső koncepció Szabitól származik, aki azt mondta, legyen ez egy házias-vidéki konyha. Ahogy azt anyuka csinálja. Az anyukákról általában tudni lehet, hogy hol jól főznek, hol kevésbé, de mindig szívvel-szeretettel. Így lett az Anyukám mondta: Barbara és Viktória a pultban, a mama mosogat, egyik fiú a konyhában, a másik felszolgál. Olyan családi vállalkozás lettünk, mint a Garda-tavi.

SZABOLCS: Idővel átütöttük a falat, bővültünk. Aztán megint átütöttük a falat, és hozzáépítettünk egy télikertet is.

- És kiépült a profi konyha. Ehhez nyilván többet kell tudni annál, mint amit a szakközépben vagy egy olasz pizzériában tanítanak.

SZABOLCS: Nagyon sokat segített nekünk Ruprecht László szakács. Gyakran lejött ide, bemutatott fontos alaptechnológiákat, átnézte az étlapot, "fogta a kezünket" az indulásnál. Értelemszerűen felhasználtuk a kint tanultakat, de ettől ez még nem lett olasz konyha. A gnocchi nálunk krumplinudli (igaz, adunk hozzá kevés gesztenyelisztet is), a pappardelle pedig magyarul szélesmetélt, amit nemcsak mákkal és cukorral lehet adni, hanem húsragukkal is.

 

 

A 20 séf, 100 recept - Nem csak ínyenceknek című kötet megrendelhető a www.konyv.valasz.hu oldalon, illetve megvásárolható e-könyvként a Digitalstandon. (www.digitalstand.hu)

Hozzászólás a cikkhez