Menü Keresés

A legjobb teaboltok

Budapesten az elmúlt években örvendetesen megszaporodtak azok a helyek, ahol jó teákat lehet inni, vagy elvitelre megvásárolni. Filteres és dobozban árult szálas teák ma már a nagyobb delikáteszboltokban is óriási választékban kaphatók, de egyre több a teákra specializálódott szaküzlet is. Régebben előfordult, hogy több üzlet is ugyanabból a nagykereskedésből szerezte be az alapanyagokat, amelyeket aztán aromákkal keverve árusítottak, de ma már a legtöbben saját maguk hozzák távoli országokból a különlegességeket. Érdemes tehát alaposan körülnézni, válogatni és kóstolni!

1000 TEA
Budapest V., Váci utca 65.
Tel.: +36-1/337-8217
Nyitvatartás: h.–szo. 12–22, v. 14–21.


Több mint húsz esztendeje működő kis- és nagykereskedés, valamint teaház a belváros szívében. A szívélyes hangulat és a szakértő kiszolgálás mellett közel százféle indiai, kínai, japán, nepáli, tajvani, ceyloni, koreai, kenyai és más tea közül válogathat a vendég. A berendezés keleties hangulatú, bambuszok, rattan- és fabútorok, a falakon kalligráfiák, a polcokon kínai és japán porcelánok. A belső termekben párnás, cipő nélküli ülőhelyeket is kialakítottak.

BIG BEN TEAHÁZ
Budapest V., Veres Pálné utca 10.
Tel.: +36-1/317-8982, +36-20/344-8886
Nyitvatartás: h.–szo. 10–22

Bár maga a hely nem túl nagy, mégis akár teaszupermarketnek is nevezhetnénk a Big Ben vállalkozását. Weboldalukon több mint 700-féle teát kínálnak, amelyek között a különlegességek és az egyedi igényeknek megfelelő specialitások ugyanúgy megtalálhatók, mint a divatos tömegtermékek. A teaházban ennél valamivel kisebb a választék, de a skála hasonlóan széles, és még aromásított kávékat is kínálnak. Fekete és zöld teáik elsősorban Indiából, Kínából és Japánból érkeznek. Listájukon – sok más mellett – wellness-, ájurvéda-, oolong, herbateák is szerepelnek.

DARLINGTON
Budapest VI., Váci út 1–3. (Westend Bevásárlóközpont)
Tel.: +36-70/208-0863
Nyitvatartás: h.–szo. 10–21, v. 10–20

Boltjaikkal több bevásárlóközpontban is jelen vannak (Mammut II., Allee), ebből adódóan tevékenységüket nem egyszerűen kereskedelemnek, hanem szemléletformáló küldetésnek is tekintik. Üzletpolitikájukban nagy szerep jut a teák különféle hangzatos elnevezésének – a téli ünnepkör fogyasztói igényeit megcélozva például Száncsengő (rooibostea), Téli puncs és Kandallótűz (gyümölcsteák), Hókirálynő (fehér tea) vagy éppen Almás meglepetés (ízesített oolong tea) néven árusították termékeiket, így próbálván elmozdítani az érdeklődőket a konfekcionált filteres teázás rossz értelemben vett hagyományai mellől.

DEMMERS TEAHOUSE
Budapest V., Nádor utca 20.
Tel.: +36-1/332-0130
Nyitvatartás: h.–p. 9.30–19.30, szo.–v. 11.–19

Központi boltjukon kívül több bevásárlóközpontban és már vidéken is megtalálhatók. A minőségi szálas teák, illetve a bio minősítésű készítmények mellett a teázáshoz szükséges kellékek és a teaivást kiegészítő édességek, fűszerek is szerepelnek kínálatukban. Nagy népszerűségnek örvendenek az általuk összeállított ajándékcsomagok, kóstolókészletek és a speciális, csak itt kapható teakeverékek. Webáruházukban rendszeresen ajánlanak akciós termékeket is.


ELSŐ PESTI TEAHÁZ
Budapest XIII., Katona József utca 5.
Tel.: +36-1/359-3028
Nyitvatartás: h.–p. 10–18, szo.–v. zárva

A csaknem negyed évszázaddal ezelőtt nyílt bolt tulajdonosa ma is töretlen elszántsággal és lelkesedéssel igyekszik immár a legfiatalabbakat is beavatni a minőségi teázás szépségeibe. Kétségtelen, hogy ehhez a legjobb módszer az, ha olyan termékeket kínál, amelyekre ez a korosztály is fogékony. Szerencsére azonban a válogatott minőségű, antiallergén adalékokkal ízesített, kiváló teák a szélesebb közönség számára is népszerűek. Ez és a teázáshoz kínált egyéb kiegészítők biztosítják a vállalkozás hosszú távú sikerét.

FLYING BIRD TEA HOUSE
Budapest VII., Nyár utca 10.
Tel.: +36-70/357-9371
Nyitvatartás: h.–p. 10–20, szo. 12–20, v. zárva

A teakészítés és -fogyasztás valamennyi kelléke beszerezhető itt, és nemcsak vásárolni, hanem kóstolni is lehet. Közvetlenül a termelőktől származó, általuk válogatott fehér, sárga, zöld, oolong, vörös, fekete és puerh fajtákat árusítják. A teákon kívül alkalmi különlegességeket is kínálnak. Saját definíciójuk szerint teakereskedésük nem általános értelemben vett üzlet, inkább a tea kedvelőinek szánt felfedezőhely, ahol segítenek választani a tanácstalanoknak, de a profik extra igényeit is megpróbálják kielégíteni.

LEVÉL TEAHÁZ
Budapest V., Bihari János utca 17.
Tel.: +36-70/289-2278
Nyitvatartás: h.–k. 14–21, sz.–p. 12–21, szo. 14–21, v. zárva

Egy igazi kínai teaház ínyencek, haladó teaivók és elszánt érdeklődők számára! Biao Liu úr valóban Kínából jött, és tényleg azzal a céllal, hogy teaházat nyisson Budapesten. A sokszor évekig szárított és érlelt teakülönlegességek a tulajdonos saját kantoni raktárából érkeznek. A választékban zöld, fekete, vörös, fehér, sárga, jázminos, oolong, wulong, Sheng Puerh és Shu Puerh teák szerepelnek. A boltban az otthoni teázáshoz csodálatos és egyedi kannák, csészék, tálcák is vásárolhatók.

TEAVOLUTION
Budapest VII., Dembinszky utca 32.
Tel.: +36-30/552-1981
Nyitvatartás: k.–szo. 13–19, v.–h. zárva

Különleges teák Kínából, Tajvanról és Japánból. Teaszoba és bolt, ahol a kis méret ellenére nagy dolgok történnek: rendszeres bemutatókon, teafőzési tanácsadásokon lehet elmélyülni a szakszerű teakészítés és -fogyasztás rejtelmeibe. A vezetett kóstolás során végighaladnak a különböző teatípusokon, megismerhetők a termőhelyek, a termelők is. Boltjukban természetesen különféle matcha, vörös és fekete teákat is kínálnak az alkalmi érdeklődőknek.

VÖRÖS OROSZLÁN TEAHÁZ
Budapest VI., Jókai tér 8.
Tel.: +36-30/789-0206
Nyitvatartás: h.–v. 11–21

Ó, igen, a klasszikus! Az Oktogontól pár lépésre, mégis meghitt, csendes galérián várja a beavatottakat ez az immár évtizedes múltra visszatekintő intézmény, amely nemcsak teát, hanem filozófiával átitatott élményt is kínál a betérőknek. Különböző méretű szeparéikba kisebb-nagyobb társaságokat invitálnak. Programjaik között nemcsak a teákról és a teázásról hallgathatunk előadásokat, hanem életvezetési, önismereti programokon is részt vehetünk.

ZHAO ZHOU
Budapest XIII., Lánchíd utca 5.
Tel.: +36-20/267-3903
Nyitvatartás: k.–p. 13–19, szo. 11–17, v.–h. zárva

A Lánchíd szomszédságában, csodálatos dunai panorámájával akár turistacsapda is lehetne, a hely mégis inkább a teázás arisztokratikus magyarországi szentélye. A tulajdonos folyamatosan keresi az Ázsiában általa felfedezett és válogatott teák legjobb elkészítési módjait, és ezt a tudást, valamint a teázás szertartásos nyugalmát igyekeznek továbbadni közönségüknek is. A teák mellé kekszet, apróbb falatkákat is kínálnak.

Magyar Teaprojekt
Bár olyan bolttal nem rendelkeznek, ahová be lehetne térni, az interneten (www.tea-programok.hu) már több mint harmincféle, saját termesztésű és készítésű magyar (!) teát kínálnak. Pontosan ez adja a kezdeményezés különlegességét, ugyanis ez a lelkes kis csapat arra szerveződött, hogy Magyarországon is meghonosítsa a teatermesztést. Ehhez egy különleges, az európai klímát is jól tűrő, tehát a szabadban termeszthető teacserjét is kínálnak a vállalkozó szellemű partnereknek. A kezdeményezés előmozdítására előadásokat, kóstolókat, workshopokat is szerveznek.

Írta: Réthly Ákos • Fotók: Sebestyén László

Hozzászólás a cikkhez