Menü Keresés

A legjobb pizzériák

Tagadhatatlan, hogy az olasz konyha közel áll a magyarok szívéhez. Szinte mindenki szereti a tésztáikat, de a pizza is sokak kedvence. Magyarország bővelkedik pizzázókban, ám minőségi , autentikus helyből kevés van. Most összeszedtük azokat , ahol a legjobb pizzák várják a betérőket. A második helyen egy nem olaszok által vezetett "pizzéria " végzett, s végre feltudott kerülni a listára egy vidéki hely is.

1. Trattoria Pomo d'Oro - az emblematikus

Budapest V., Arany János u.9.
Nyitva: H-V 12-24-ig

Gianni Annoni bármihez nyúl, abból igazi olasz siker lesz Magyarországon. Ilyen az a 30-féle, vékony tésztás pizza is, amiért a Trattoria Pomo d'Oróban ma már asztalt kell foglalni. De ez nem is csoda, hiszen mindazon túl, hogy jó olaszhoz méltóan "00"-s lisztet használnak, a tisztított vízre, ami a pizza lelke, kiemelten figyelnek. Az anyagkovászhoz minimális élesztő, eredeti olasz olívaolaj és só kerül, majd 24 órán át kel a tészta a tökéletes állapotig. Aztán az Olaszországból érkező alapanyagok halmazával minden a 300 °C-os kemencébe kerül 2 percre, garantálva, hogy a pizza akkor és ott roppanjon, ahol kell.

Gianni szerint "az igazi pizza nem egyszerű "gyorskaja", mellyel könnyedén csillapíthatjuk az étvágyunkat, hanem Olaszország emblémája, melynek komoly hagyománya van, amire az olaszok kiemelt figyelmet fordítanak. Így az éttermemben is, ahol a pizza mestere, Tommaso precíz tudása kíséri a tökéletes pizza megszületésének útját."


2. Panificio il Basilico - a magyarul olasz

Budapest VI., Király u.8-10.
Nyitva: H-Cs 7-22-ig, P-Szo 7-24-ig, V 8-22-ig

Giannival szoros versenyben áll Szabadfi Szabolcs, aki szinte már tiszteletbeli olasznak számít. Évente többször ellátogat Olaszországba, ha kell, arat, ha kell, szüretel, de mindig tanul valamit, s a tudást hazahozza. Így történt a pizzával is. A sok utazgatás számtalan kapcsolatot hozott az életébe, így az összes alapanyagot a legjobb olasz kistermelőktől kapja, ahogy a lisztet is egy kinti malom szolgáltatja. Egyedül a víz itthoni, hiszen elmondása szerint a belvárosban kivételesen jó a minősége, ezért már csak lágyítani kell rajta ahhoz, hogy megfelelő legyen. Így azért már elhisszük, hogy a pizzája vetekszik a legjobb olasszal.

A kézzel gyúrt, élesztő nélküli, erjesztett kovászból készült vékony tésztákra paradicsom vagy mascarponéból készült fehér szósz kerül, ami a 400 °C-os sütőben landol 120-140 másodpercre. Van, hogy már az alapanyagok is rásülnek, de olyannal is találkozhatunk, ahol nyersen, igazi olasz módra érkeznek a finomságok a tökéletesre sült tészta tetején.

A 20-féle pizzából Szabolcs a DOP Margheritát ajánlja, amelyen kiemelt minőségű paradicsom, bivalymozzarella és friss bazsalikom található.

3. IGEN - a gyors "nápolyi"

Budapest VII., Madách I.út 5.
Nyitva: K-Cs 12-24-ig, P-Szo 12-02-ig, V 12-22-ig

Az IGEN nem bízza a pizza életét a véletlenre. A sütőt ugyanis egyenesen Stefano Ferrara üzeméből hozták, amely világviszonylatban is a legjobbnak számít. Így nem meglepő, hogy 400 °C-on összesen 90 másodperc kell ahhoz, hogy a bugyogó sajttal borított, ropogós tésztájú pizza tökéletes állapotban kerüljön elő a kemence mélyéből. A gyorsaságra szükség is van: nem igazán lehet az apró kis üzletben leülni, inkább az utcán falatozva lehet dicsérni a pizzakészítő munkáját.

A feltétek is Olaszországból érkeznek. A hely a nápolyi AVPN (Associazione Verace Pizza Napoletana) tanúsítványra hajt, s ha így folytatják, nem kérdéses, hogy rövid időn belül ott fog lógni a falukon a bekeretezett elismerés.

4. Jamie's Italian Budapest - a világhírű

Budapest I., Szentháromság u.9-11.
Nyitva: H-V 9-23-ig

Amióta a múlt év második felében felreppent a hír, hogy Jamie Oliver olasz éttermet nyit Budapesten, mindenki érdeklődve várta a fejleményeket. Aztán kinyitott a hely, s minden olyan lett, amilyenre számítottunk. Még a pizza is. Hiszen a Jamie's Italian tésztája klasszikus alapanyagokból készül. Csak víz, élesztő, só és eredeti olasz Pivetti pizzaliszt kerül bele, semmilyen adalékanyagot vagy ízfokozót nem tartalmaz. A pizzák olasz samott-téglás kemencében sülnek kb. 5 perc alatt 350 °C-on. A szószokat és a feltétek nagy részét ők is rásütik a vékony, roppanós tésztára, de a salátákat, a bazsalikomot, a friss fűszereket nem.

Mivel a klasszikus olasz ízeket szeretnék bemutatni a vendégeknek, csupán hatféle pizza szerepel az étlapon: fiorentina, funghi misti, italian hot, margherita, courgette pollo és pármai. Az alapanyagok egy része (például a sajtok és a tejtermékek) Olaszországból érkezik, a többit a legjobb hazai termelők szállítják, Jamie szigorú feltételei alapján.

5. Na’Pasta Bistro – a Trattoria Toscana kisöccse

Budapest XII., Apor Vilmos tér 11-12.
Nyitva: H-Szo 9-23-ig, V 12-22-ig

A Hegyvidék Központ többnyire el van átkozva, már ami az éttermeit illeti. Ezért is figyelte mindenki a Na'Pasta sorsának alakulását. De ez a bisztró olyan érthető konyhát visz, ahol a tésztaételek, így a pizzák is rendelhetők gluténmentes verzióban az ősbúzalisztes és a "mezítlábas", olasz tésztás pizza mellett. Az eredmény pedig kifogástalan, hiszen a gluténmentes is éppolyan könnyed, valódi nápolyi tésztás: ha előre nem mondják meg, mi is az, vígan befalva rá sem jövünk a trükkre. De hogy folytatódjon az érdekességek sora, fekete pizza is rendelhető mindenféle változatban, a pesto pedig szintén megér egy komolyabb kóstolást.

Az alapanyagok itt is Olaszországból érkeznek, de ez azért nem annyira meglepő, hiszen a tulajdonos vezeti már évtizedek óta a népszerű Belgrád rakparti Trattoria Toscanát is.

6. Trattoria La Coppola- a maffia ízvilága

Budapest V., Károlyi Mihály u.19.
Nyitva: H-V 11-23:30-ig

Szicília hagyományos ízeit lehet megérezni Salvo Sgroi pizzáiban. Itt sem maradhat el tehát a roppanósság, a vékony tészta, s a hol rásült, hol nyers feltétek tárháza. Természetesen a szószok is helyben készülnek, hiszen Salvo házi receptet hozott a pizzához. Így tehát azt, hogy melyik családtagjának a tudását dicsérhetjük falatozás közben, nem tudhatjuk, az viszont biztos, hogy egy kis betekintést kaphatunk a Sgroi-házba.

S ha valaki netalán otthon szeretné élvezni a délolasz sziget ízeit, megteheti, hiszen - nem túl elvetemült áron - még házhoz szállítást is vállalnak.

7. Bocanova olasz étterem- a veterán

Budapest XIV., Kassai tér 14.
Nyitva: H-V 12-23-ig

A Bocanova igazi veteránnak számít az olasz ízek népszerűsítésében a fővárosban, pedig egyáltalán nem frekventált helyen kell nyomoznunk utána. Ha túléljük Zugló közepén az Atlantisz kaszinó látványát, s nem tévedünk el a mögötte húzódó panelházak tengerében, olyan élményben lesz részünk, amiért megéri ennyit bóklászni. Itt ugyanis a feltétek és a tészta is kiváló.

Ez a tészta is roppan, de nem úgy, ahogy máshol. Ez a pizza nem ázik át az igazán vékony helyeken sem, érződik az eredeti olasz alapanyagok gazdag ízvilága, s hiába kapunk hozzá kést és villát, hozzá sem kell érnünk. Ez persze nem is célunk, ha már pizza fogyasztására adtuk a fejünket. Ezt pedig a Kassai utcai étteremben bőven megtehetjük, ugyanis közel 40-féle jobbnál jobb pizza közül választhatunk.

8. Pizzica- a formabontó

Budapest VI., Nagymező u.21.
Nyitva: H-Cs 11-24-ig, P-Szo 11-03-ig

Ez az a hely, amely minden szabályt felrúg, már amit az olasz pizzákról eddig gondoltunk. Először is, a pizzica nem a fortyogó-ropogós pizza becézgetésére utal, hanem egy tánc, amelyet akár egyneműek is járhatnak, hiszen a testvériségről, a barátságról szól. Valószínűleg a három jó barát, Stefano Mele, valamint Paolo és Enrico De Bartolomeo ezért is adta a minden hagyományos olasz berendezéstől mentes kis üzletüknek ezt a nevet.

Aztán ott van a pizza vastagsága. Mindig, mindenki azt mondja, hogy az igazi olasz - vagyis inkább nápolyi - pizza vékony, csak néhány milliméter. De mi van, ha valaki a római hagyományokat követi, s egy-két centiméter vastagra gyúrja és süti a nem is biztos, hogy kerek, hanem akár négyzet alakú tésztáját? Nos, neki is igaza van, ahogy ennek a három fiúnak a sikere is bizonyítja. Hiszen ez a pizza is lehet pillekönnyű.

Enrico elárulja, a titka nem más, mint a 48 órás kelesztés. S ha már eltérünk a kerek formájú pizzától, akkor ne vágjuk háromszög alakúra, a fiúk ollóval vágják - pizza al taglio - téglalap alakúra. Az összetevők itt is Olaszországból érkeznek.

9. Da Mario- a legdrágább legjobb

Budapest V., Vécsey u.3.
Nyitva: H-V 11-23:30-ig

2012 óta tódulnak az olaszok - és persze magyarok is - a Vécsey utcai étterembe, hogy megkóstolhassák a látványkonyhás pizzákat. Repülnek a tészták, majd eltűnnek a kemencében, hogy pár perc múlva tökéletes, vékony tésztás, mindenhol fortyogó sajttal terített csoda kerüljön elő. Mivel a tulajdonos itt is olasz, nem kérdéses az alapanyagok útvonala, ahogy a fatüzelésű kemence léte sem.

S itt érvényes "a legdrágább a legjobb" elve, kihagyhatatlan ugyanis a salsiccia-cukkini párosítása, hiszen ez maga az olasz kuriózum.


10. Il terzo cerchio - Budapest- a rusztikus

Budapest VII., Dohány u.40.
Nyitva: H-V 11:30-23:30-ig

Az Il terzo cerchio sem ma kezdte, s a népszerűsége mit sem változott az évek során. Ami nem is meglepő, hiszen a rusztikus berendezésű étterem bőséges és minőségi pizzát kínál. A szósz valódi paradicsomból készül, a mozzarella is megjárta Olaszországot, a friss bazsalikom illata pedig már messziről érződik.

Mindenből tökéletes mennyiség található a fatüzelésű kemencében sült, néhány milliméteres tésztán, a sütésen pedig érződik az értő gondoskodás. Nem lehet hibát találni benne. Ha csukott szemmel esszük, akár Olaszországban is érezhetjük magunkat.

+1 Anyukám mondta- a vidéki tökéletesség

Encs, Petőfi út 57.
Nyitva: H-Szo 12-22-ig

Az egyik legjobb pizza nem Budapesten kapható, hanem Encsen. Régóta köztudott, hogy ami az Anyukám mondtában készül, az már-már világszínvonalú, de mindenképp érződik rajta a maximális precizitás és odafigyelés. Így van ez a pizzák esetében is. A tulajdonosok itt is azt vallják, hogy a jó pizza titka az alapanyagokban és a kelesztési időben rejlik. Így a liszt éppúgy olasz, ahogy a bivalytejes mozzarella vagy a nagyon komoly D'Osvaldo pármai sonka is.

A víz a legjobb zempléniek egyike, az oregánó pedig egyenesen a kertből kerül a San Marzano paradicsomból készült szószba. A 400 °C-on való sütés 5 perces folyamatát a fatüzelésű kemence tetején egy védőangyal és egy védőkakas vigyázza. Nyugodtan válogathatunk a "degusztációs" elnevezésű oszlopból, nem futhatunk zátonyra, hiszen minden alapanyag mellé odaírják, melyik gyártótól származik, így a kiváló minőség garantált.

Riedl Annamária

Hozzászólás a cikkhez