Menü Keresés

Legjobb piacok a Balatonnál

A Liliomkert nemcsak az ország egyik legrégebbi termelői piaca, de a leghíresebb is, amely műfajt teremtett. Ma már turisztikai attrakció, de még mindig megtaláljuk itt a legjobb helyi, szezonális terményeket és kézműves termékeket. Ahogy egyre több ponton a tó körül Tihanytól Keszthelyig, Almáditól a Badacsonyig. A lista új szereplője az egyik legizgalmasabb kezdeményezés a Balatonnál: a Két Kakas még kiforratlan, de máris szerethető kulináris zsibvásár.

LILIOMKERT

Káptalantóti, a Zánka felé kivezető úton
Tel.: +36-30/266-0706
Nyitvatartás: v. 9–12

Világra szóló turistalátványosság lett a káptalantóti piacból, de azért érdemes egy vasárnap odalátogatni, reggelizni a Gábliban, üldögélni a régi időket idéző székekben, fotelokban, hallgatni az alkalmi fellépőket, művészeket, találkozni a Balaton-felvidék ismert figuráival, megkóstolni egy házi süteményt, megkeresni néhány őstermelőt. De azért legyünk figyelmesek. Legutóbbi látogatásunk alkalmával kínáltak nekünk zakuszkát 1600 forintért és kis üveg lekvárt kétezerért. És ha autóval megyünk, érkezzünk minél korábban!

TIHANYI PIAC PLACC

Tihany, Tihany-rév (kompállomás)
Tel.: +36-20/466-5568
Nyitvatartás: szo.–v. 8–14

Az egyik legstílusosabb termelői piacot a Tihany-rév mellett találjuk. A szervezők szerint több is mint piac: közösségi élmény, modern korzó. Jelentős bisztró- és street food kínálata miatt sokan járnak ide reggelizni vagy ebédelni, családosoknak pedig külön élmény a játszótér, a babzsákfotelek és a Kid’s Art placc,  ahol zenélni, festeni, bábozni lehet. Vásárolhatunk kézműves ékszereket, festményeket, régiségeket és fiatal dizájnerek termékeit. Emellett klasszikus piaci árut: házi sajtokat, mézet, lekvárokat, savanyúságot, füstölt árut, zöldséget is. Nagypiac szombaton, vasárnap néhány árus van kinn.

KESZTHELYI PIAC

Keszthely, Piac tér
Tel.: +36-83/312-295
Nyitvatartás: h.–v. 7–14

Mindennap nyitva tart, de a szerdaikirakóvásáron és az évek alatt kialakult szombati piacon legnagyobb a ekkor a környék termelői mind itt vannak. Szentmiklósi Erzsébet kecske- és juhsajtjai, Sebestyéntejtermékei, Novák Ferencék erdei gombái, vargánya és rókagomba frissen és szárítva, kürtőskalácsmézeskalács. Tavaly óta ételbár is van a piacon, ahol saláta, sztrapacska, gombóc, nudli, palacsinta és napikaphatók.

FONYÓDI PIAC

Fonyód, Blaha Lujza utca 28. (a 7-es főút közelében)
Nyitvatartás: sze. és szo. 6–14

Nagy átépítés alatt áll a fonyódi piac, de a tervek szerint nyáron már rendeződnek a sorok. A színes kavalkádot így is élvezhetjük. A piac tavasztól őszig él igazán, ilyenkor a virág, gyümölcs és zöldség a sláger, bár sajnos egyre kevesebb az igazi termelő. A vegyszermentes standot mindenképp keressük fel. Az árusok között minőségi a füstölt húsárut kínáló részleg, érdekes színfolt a holland és a német sajtos, és kiváló a kézműves pékárusok portékája. Izgalmas kincsesbánya a bolhapiac, a féllábú babáktól az antik szamurájkardig bármit kifoghatunk. A kimerítő programhoz a sarki lángososnál gyűjtsünk erőt.

BALATONALMÁDI VÁROSI PIAC

Balatonalmádi, Baross Gábor utca 60/A
Nyitvatartás: sze. és szo. 6–14

A városi piacban az a jó, hogy minden van benne, csak meg kell találni. Györgyi néni húsbolttá átalakított lakókocsija adalékanyag-mentes kolbászokat, remek töpörtyűt (disznó és liba), pörcöket, többféle májast kínál. Látics Adrienn a Tekergő sajtműhely legjobbjait hozza, natúr és füstölt sajtokat. Cseh Piroskánál megkóstolhatjuk az emberes retket, a bordás kelt. Csepregi Laci bácsi a friss újhagyma mellé kiteszi az asztalra a somlekvárt. Aztán besüvít Nóri Szentantalfáról nagy oldalszalonnákkal és sódarokkal, Orosz Ferenc Győrszemeréről frissen vágott csirkékkel, tyúkokkal, és máris megtelik az asszonyok hétvégi fazeka. Ha még maradt időnk, jöhetnek a régiségek, ruhafélék, és mindenféle mütyür, ami nem kell, de tetszik.

KÁLI PIAC

Köveskál, Fő utca
Tel.: +36-30/288-9446
Nyitvatartás: szo. 8–13

Egy szinte ismeretlen, ám annál eredetibb kis piac működik szombatonként Köveskál Zánka felőli részén, a mandulakertben. Parányi civil szerveződés ez: Irma mama házi süteményeket (fánkot, rétest), a Vadászi házaspár gyümölcsöt és zöldségeket, a Csekő család bográcsgulyást, flekkent, a Botos házaspár lángost kínál, de vehetünk mézet, lekvárokat, sajtot, túrót, sőt még kukoricacsuhét is.

KÉT KAKAS GASZTRO ÉS KÉZMŰVES PIAC ÚJ

Balatonfenyves, Imremajor, Majorka Hunyadi Udvar
Tel.: +36-20/445-5083
Nyitvatartás: április 29.–szeptemberig v. 8–15, június végétől augusztus végéig cs.16–20

Néhány éve indult kezdeményezés a Hunyadi Udvar benépesítésére és felvirágoztatására. A kocsival, kerékpárral vagy a Balatonfenyvesről induló piaci kisvasútjárattal megközelíthető piac kívül esik a városi életérzésen. A bensőséges hangulat egyfajta kommunajelleget kölcsönöz a vásárnak, ami egyelőre ugyan kicsi, de már ebben a formában is szerethető. A Majorka területe főként vasárnap megtelik termelőkkel és kézműves mesterekkel. A levegőben frissen sült pogácsa és bográcsos ételek illata, utóbbiról és a házi sörről a 401-es Romkocsma gondoskodik.

HÉVÍZI TERMELŐI PIAC

Hévíz, Nagyparkoló
Tel.: +36-20/410-7288
Nyitvatartás: k. 8–13, cs. 12–18, szo. 8–13, januártól márciusig cs. 13–18, szo. 8–13

Heti háromszor telik meg a nagyparkoló mögötti placc a környék mézeseivel, sajtkészítőivel, gyümölcstermelőivel – itt mindenki csak saját terméket árulhat. A 2010-ben Benkő Lajos által alapított piac legnépszerűbb árusa a 94 éves Irénke néni, aki zöldséget árul. Különlegesség, hogy csütörtökön délután van a piac, ami a munkából hazafelé igyekvőknek is előnyös. Ritka szakmák képviselőivel is találkozhatunk itt: bábkészítővel, szalmafonóval, kékfestővel, késkészítővel, csipkeverővel, szövővel.

VÁSZOLYI HELYI TERMELŐI PIAC

Vászoly, Béke tér 1.
Tel.: +36-30/740-5474
Nyitvatartás: májustól szeptemberig minden hónap első és harmadik szombatján 8–12

Méz, olívaolaj, balzsamecet, kecske- és tehénsajtok, füstölt áru és tojás, házi szörpök és lekvárok nagy választékban. A környékbeli őstermelők mellett a helyi kézművesek, művészek számára is bemutatkozási lehetőséget kínál a piac.

LÁBDI PIAC ÚJ

Badacsonylábdihegy, a Herczeg Ferenc strand melletti sétány
Tel.: +36-30/295-1014
Nyitvatartás: május 13-tól október 7-ig szo. 7–12

Ha vasárnap túl zsúfoltnak találjuk a Liliomkertet, íme egy barátságos, minőségi ételeket kínáló piac. Többek között Acorn Village házi kovászos kenyerek, pestók, a Cifra műhely sajtjai, Mezősi-mézek, kolbász, „kapirgálós” házi tyúktojás, Hegymagasi Marhaságok.

Hozzászólás a cikkhez