Menü Keresés

A legjobb burgerezők Budapesten

A budapesti street food forradalom a hamburgerrel indult, és mára tele lett a város jó burgerezőkkel. Néhány éve még úri huncutságnak számított kézműves burgerezőbe menni, ma sok fiatalnak ez a természetes, nem a gyorsétterem.

Ma viszont már nem nagyon nyitnak új helyek, telítődött a piac. A meglévő, bejáratott márkák – például a Bamba Marha és a Zing – tovább terjeszkednek, de az új belépőknek nehéz dolguk van, nagyon egyedit kell alkotniuk. A Vaslap példája szerint ez nem lehetetlen. A sokáig kiváló és népszerű Pesti Burger és Bár azért hiányzik, mert tesztünk idején (2019. őszén) még nem nyitott újra. Idén vegán helyet is szerepeltetünk, de, mint látni fogják, erre jó okunk van.

KANDALLÓ KÉZMŰVES PUB

VII., Kertész utca 33.
Tel.: +36-1/788-3568
Nyitvatartás: h.–cs. 12–24, p.–szo. 12–2, v. 12–24

A Kandalló fél évtizede stabilan az egyik legjobb gasztrokocsma a városban, amely a kézműves sörözők és burgerezők mezőnyében is sorra gyűjti az elismeréseket. A kiváló szerviz közel tökéletes burgereket tesz az asztalra, zamatos húspogácsákkal, emlékezetes steakburgonyával és fokhagymás szósszal. A bőséges választékból kiemelkedik a Kandalló burger: szarvasgombás majonézzel, balzsamecetes lilahagyma-lekvárral, grillezett libamájjal, aszalt áfonyás briósban érkezik a 18 dekás Angus pogácsa. Előételek is vannak: paraszttál, nyúlmájpástétom vagy épp barbecue csirkeszárnyak. Az idei évtől kezdve délben nyit, így ebédre is burgerezhetünk.

BAMBA MARHA BURGER BÁR

VI., Andrássy út 46.
Nyitvatartás: h.–v. 11.30–21.45

Már az ötödik egységét nyitotta meg 2019 őszén a Bamba Marha, amelyet a magyar „burgerpápa”, a Burger Blogot vezető és A nagy burger könyvet is jegyző Jancsa János indított útjára négy éve. A minőséget láncként is tartják. Mindig vannak szezonális különlegességek, mint például az Oktoberfest burger bajor hangulatú bucival, feketeerdei sonkával, savanyú káposztával és házi sörmustárral. Az állandó klasszikusok között ott van a hely nevét viselő parmezáncsipszes, siitake gombás burger. Az Oktogon mellett a Deák Ferenc téren, a Bazilikánál, a Ferenciek terénél és már az Astoriánál is van Bamba Marha.

VASLAP (ÚJ)

VII., Dohány utca 59.
Nyitvatartás: h.–szo. 12–21

A kicsi, néhány asztalos Dohány utcai burgerezőt 2018 őszén nyitotta meg Csipes Barna, az olimpiai bajnok kajakozó Csipes Ferenc fia, Tamara testvére. A név magáért beszél: vaslapon sülnek a szaftos hamburgerek, a hagymakarikák, baconszeletek, pirulnak a bucik. A választék szűk, de jól kitalált: az alapburger mellett van egy csípős jalapeñós, baconos változat, ezenkívül schnitzel burger (rántott húsos), remuláddal és csemegeuborkával, csirke- és lazacburger, rántott fetás és BLT (B, mint bacon, L, mint lettuce, vagyis saláta és T, mint tomato, azaz paradicsom) szendvics. A sült csónakburgonya helyett bécsi burgonyasalátát és zöldsalátát is ehetünk köretként. A számla üdítővel és sült krumplival együtt is megáll 2500 forint alatt.

TUNING BAR & BURGER

VII., Akácfa utca 45.
Tel.: +36-20/821-7303
Nyitvatartás: h.–cs. 12–23, p.–szo. 12–23.45, v. 12–22.45

Stabil pont a pesti burgerszcénában. Az egyetlen hely a listán, ahol „amuse bouche”-sal kínálják a vendéget, ami egy kis tálka fűszerezett mogyorót jelent. Ez csak egy példa a jó szervizre. Az étlapon standard, prémium és díjnyertes kategóriájú szerzői burgerek, például: Juicy Burger ír cheddarral vagy kék stiltonnal töltött Angus pogácsával; Black Forest feketeerdei sonkával és áfonyásmajonéz-öntettel; Leicester Burger füstölt baconnel, grillezett cukkinivel és vörös cheddarral. A hosszú sörlapon a magyar kisüzemi kínálat színe-java. A Tuning birodalom idén tovább bővült: a Liszt Ferenc téri Beef Heaven mellett megnyitott a Love Meat Tuning a Corvin-negyedben a burgerek mellett steakekkel, barbecue-val.

W35

VII., Wesselényi utca 35.
Tel.: +36-20/385-0731
Nyitvatartás: h.–sz. 12–22, cs.–szo. 12–24, v. 12–22

A Facebookon Chef Zolee néven komoly rajongótáborral bíró, korábban a Konyhafőnökben is szereplő Fodor Pál Zoltán két éve vette át az egyik első budapesti kézműves burgerezőt. A színvonalat azóta is tartja: uruguayi vagy ausztrál Black Angus üszőből készül a finom, közepesre sütött húspogácsa, ami mellé cheddar, bacon, madársaláta és szarvasgombaolaj is kerül a kézműves buciba. Sültkrumpli-fronton tavaly óta előreléptek, libazsírban sütött, kívül ropogós steakburgonyát adnak, és a köret része még a gyömbéres káposztasaláta is.

GOODBAR GOODBURGER

V., Kecskeméti utca 6.
Tel.: +36-1/798-4430
Nyitvatartás: h.–v. 11–24

Ahogy a név is mutatja, egyszerre bár és burgerező a Belváros szívében. A bőséges koktél- és rövidital-választék (és néhány kommersz sör) mellé „bar food” kapható, ami wrapokat és quesadillákat jelent. A sokszínű burgerválaszték érdekességei a nem marhából készülő szendvicsek: van burger vörösboros őzhúspogácsával és baconos-unicumos majonézzel, sörben pácolt malaccsászárral és pirított savanyú káposztával, tépett kacsával és lyoni hagymával. Rendben vannak a marhahúsból készült pogácsák is, főleg ha cheddarral és baconnel keverve sütik ki, mint a The „Real” Juicy fantázianevű burgerben.

BURGER’S BAR (ÚJ)

VI., Klauzál tér 13.
Tel.: +36-70/773-3333
Nyitvatartás: h.–v. 11–23

Öt évig a budai oldal egyik legjobb burgerezője volt a Kolosy téren, de 2019 tavaszán áttette a székhelyét a Klauzál térre, ahol korábban Azteca néven vitt tex-mex éttermet a tulajdonos. A tex-mex vonal maradt, a burgerek mellett quesadillákat, chili con carnét is találunk az étlapon, sőt cajun fogásokat is,  például jambalayát. A klasszikus (sima, sajt, bacon) burgerek mellett vannak gourmet burgerek, például füstös pirított velős, tükörtojásos-pestós, cajun és kreol, és mindegyik kérhető egy, kettő vagy akár három hússal. A hús kicsit talán jobban átsütött, mint a legtöbb hasonló helyen, de szaftos és finom. A burgereket sportközvetítések mellett is élvezhetjük.

BLACK CAB BURGER

IX., Mester utca 46.
Nyitvatartás: h.–v. 11–23

A pesti burgerforradalom első hullámának oszlopos képviselője kívülről talán nem a legvonzóbb, de különleges, mert itt nem „szerzői” burgerek vannak, hanem a vendég állíthatja össze a szendvicsét, kezdve a 100 vagy 150 grammos, szimpla vagy dupla marha-, illetve csirkehúspogácsával, folytatva a többi alapanyaggal, például tükörtojással, grillezett ananásszal vagy a háromféle sajttal. Van néhány előre összeállított burger is azoknak, akiknek nincs kedvük válogatni, illetve frankfurtis vagy sertéshúsos hot dog, valamint háromféle saláta.

BODEGA

IX., Nádasdy utca 12.
Tel.: +36-70/397-3377
Nyitvatartás: h.–v. 11–20

Tényleg bodegaként indult a Vágóhíd utcában, aztán néhány sarokkal arrébb költözött. Bőséges, 16 tételből álló burgerkínálat, ahonnan a legdrágább szendvics sem kerül többe 1800 forintnál, pedig abban szarvasgombával érlelt holland gouda kerül a 18 dekás marhapogácsa mellé. Igaz, a köret nincs benne az árban. Büszkék a 15 zöldfűszerrel ízesített házi majonézre. A burgereken kívül van jalapeño sajtkrémleves és napi leves, quesadilla és chilis bab, és árulnak burgerpakkot a házi sütögetéshez. A környékbeli irodaházakból sokan járnak ide ebédelni, ezért érdemes telefonon előrendelést felvenni, hogy ne kelljen sorba állni. Csak készpénzzel lehet fizetni!

VEGAN LOVE (ÚJ)

XI., Bartók Béla út 9.
Nyitvatartás: h.–v. 11–21

Vegán hely a burgerezők toplistáján, de nem kell megijedni, a tulajdonosok értik a dolgukat, ők nyitották a pesti burgerforradalom egyik úttörőjét, a Magic Burgert is. Regöly Péter és Lilla a Bartók Béla úton azt mutatják meg, hogy édesburgonya-, köleses brokkoli- vagy feketebabos pogácsával is lehet élményt adó szendvicset készíteni. Amiért a listán is szerepelnek, az egy szimbolikus mérföldkő: 2019 őszén az étlapra került az eddigi leghatásosabb húsutánzat, a zöldborsó, kókusz, burgonya, cékla, bambusz és még sok más növény összetevőiből kikevert Beyond Meat. A legjobb minőségű húsoktól még messze van, de a nagy átlagnál nem nyújt rosszabb élményt. Készül belőle kolbász és burger is – utóbbit érdemes vegán „sajt” nélkül kérni, mert a sajtra még sajnos nem találtak ki hasonlóan jó helyettesítőt. 

Szöveg: Laky Zoltán - Fotó: Sebestyén László

Hozzászólás a cikkhez