Menü Keresés

A legjobb budapesti sörkertek

Deszkán könyökölve, haverok vidám kvaterkája közben a sör is jobban csúszik, pláne, ha kinn ülünk a levegőn, tarkónkra fák és színes ernyők vetnek árnyékot. A sörkert a hétvégék apró csodája: nincs benne semmi bonyolult, mégis egyre kevesebb van belőle.

Észrevették? Kezdenek a kocsmák eltűnni. Most nem a belvárosra, a hipszterek és angol turisták romos Potemkin-falvaira gondolok, hanem az igazi, a mindennapok megszokott biztonságát adó helyekre, ahol törzsvendégek lehetünk, ahol van saját korsónk, kérdés nélkül is tudják, mit iszunk. Ahol nem néz csúnyán vagy éppen unottan a pincér, ha belefeledkezünk az ultiba és nem rendelünk egy újabb kézműves csodát tízpercenként, ezresért.

Emlékeznek még azokra a helyekre, ahol poharak koccantak, amelyre mintha visszhangként válaszolt volna a kugligolyó és a bábuk csattanós csókja? Rossz hírem van: ha még akadnak is ilyen helyek, lassan kihalnak. Egyre több külvárosi klasszikus zár be, évtizedek óta ismert belvárosi pincék alakulnak át valami sokkal menőbbé, ahol trendsetterek és early adopterek vitatják meg startup techcégeik vágyott sikerét.

A gombamódra szaporodó italdiszkontok a nyertesei a helyzetnek: akinek már nincs pénze arra, hogy megigyon a cimborákkal három-négy korsó sört, darabját 4-500 forintért, az a bolt előtt támaszkodva bevág párat a 130 forintos, sörnek csúfolt löttyből, és felidézve a régi jó Unicumot, lekíséri néhány féldecis kiszerelésű „matrózízű szeszes itallal”. Úgy tűnik, a klasszikus egységek, ahol van párféle sör, árnyék és jó társaság, szép lassan eltűnnek – ha az önök közelében van ilyen, becsüljék meg, hogy meg is maradjon.

Mi igyekeztünk összegyűjteni azt a tízet, amit jó szívvel ajánlunk. Első számú feltételünk a jó sör volt, hisz fontos, hogy ne csak a szomjunkat oltsuk valami kukoricagrízes akármivel, hanem élményt is adjon az ital. Az étel nem volt kizáró ok, hiszen mostanra a sörkertek is elbisztrósodtak, már nem elég a régi németes modell, a perecen túl sokan kívánnak néhány egyszerűbb falatot. A levegős tér, a fák meg az árnyék szintén fontos. Mire ezt az aránylag egyszerű feltételrendszert kiötlöttük, számos hely ki is esett – mi sem gondoltuk, hogy egy jó kerthelyiség megtalálása ma Budapesten és környékén ilyen nehéz.

EVEZŐS TERASZ
Budapest III., Római-part 34.
Tel.: +36-1/367-2933
Nyitvatartás: h.–cs. 12–22, p.–szo. 12–1, v. 12–21
www.evezossorkert.hu

Miért indultunk a Római-part felé? Egyrészt hamarosan ott is sok minden megváltozik majd, ha tényleg elkezdik építeni az árvízvédelmi rendszert, az évtizedek óta ismert környezet végleg felcserélődhet. Hazudnánk, ha azt állítanánk, hogy virágzik a Lido, hogy úrhölgyek korzóznak urakba karolva – az ismétlőpályára állított nyolcvanas évek fogadott minket. Azóta a csónakházakhoz se nagyon nyúltak, a bódék sem tűnnek sokkal újabbnak. A hekkek terjengő olajszaga alap, a közepesen lehúzó büfék szinte kikerülhetetlenek.

Az idősebbek kedvence az Evezős – ezt már az is tökéletesen bizonyítja, hogy Bakacsi Béla mindig napbarnított fotója hirdeti, hogy a hatvanas évek aranytorka énekel majd a sörkertben. Az Evezős is a Római egyik legszebb, legöregebb épülete, a hangulat és a lelassulás kompenzálja a 690 forintos Pilsnert.

FELLINI RÓMAI KULTÚRBISZTRÓ
Budapest III., Kossuth Lajos üdülőpart 5.
Tel.: +36-30/200-1607
Nyitvatartás: h.–p. 14–23, szo.–v. 10–24
www.felliniromai.hu

Túl a Római nyüzsgő szakaszán, néhány kísértetházat elhagyva a bokrok közül vidám színével csalogat a Fellini bódéja. Van valami mézeskalács ház jellege az egésznek, lelkesen változik Jancsivá és Juliskává, aki a bokrok között lesétál a parthoz: padok, székek, úszóstég és strandágyak – évek óta ismerjük, de még mindig valószínűtlen.

Egyszerű, de korrekt konyha, kedves személyzet és sajnos a szürkés Duna ellenére csillogó tengerparti árak. Fizetünk az élményért is, de valahogy mégsem érezni nettó lehúzásnak, hisz a Fellininek tényleg van varázsa. Nyári estéken néha már hely sincs, akkor kavicsra, plédre ülnek a vendégek, de hétköznap délután még a nagy kedvenc, az úszóstég is szabad volt: gyerekek rohangásztak, anyukák engedték el a gondokat – a Fellini nem tipikus sör kert, inkább strandbüfé, de olyan remek partszakaszon lazulhatunk, hogy ezt könnyedén meg tudjuk bocsátani.

KUPAK ÉS DUGÓ
Budapest III., Római-part 29.
Telefonszám: +36-30/983-5522
Nyitvatartás: h.–cs. 14–24, p. 12–24, szo.–v. 10–24
www.kupakdugo.hu

A Római új játékosa a Kupak és Dugó. Májusban nyitottak, a fekete konténer előtti kerítésen provokatív felirat: „Az élet túl rövid, hogy szart igyál!” – a választékra nincs is panasz, a hazai kraft krémje plusz a német és cseh sörök is csapon vagy a hűtőben várnak ránk. A borkínálat ugyancsak derekas, de nálunk a remek kávéval is szereztek egy jó pontot.

Az udvar tágas, vannak fák, fű, székek meg asztalok; nem lepődnénk meg, ha a Kupak és Dugó lenne a partszakasz egyik slágerhelye az idei nyáron. Ügyesen ellenpontozzák a lakossági technót, a fülkaristoló mulatóst és Bakacsi slágereit is: látogatásunkkor éppen Ambrus Rita-koncertestet hirdettek. Van apró gyereksarok is, ami mindenképpen jó ötlet, sőt, lehetne nagyobb is – minden szülőnek öröm, ha a kölyök elfoglalja magát, amíg a korsó sör vagy frissítő fröccs lecsordul a torokba.

KABIN
Budapest IV., Népsziget
Nyitvatartás: h.–cs. 13–2, p.–v. 11–4

A Duna túlpartján nyílt júniusban a Kabin – a Fellinivel való hasonlóság nem véletlen, ugyanazok állnak mögötte. A vasúti híd lábánál könnyen megtalálható, sokkal kevésbé nőtték körbe a fák, mint a rómais testvérét. Pont ez is a gyengesége egyelőre, a környezet zöldítése és gondozása elengedhetetlen lesz. Ugyan a Római sem luxuskörnyék, de a Népsziget még kevésbé az. Akik biciklivel tekernek át a hídon, azoknak annyira nem feltűnő a hely hajléktalanromantikája, de a Váci út felől autóval bekanyarodva jól látszik, van még mit tenni a területen.

Nem véletlenül lelkendezett a Facebookon a Kabinért Wintermantel Zsolt újpesti polgármester, tudja, elkél a meleg kabát a múltba fagyott partszakasznak. Géprajongóknak külön öröm a szomszédban horgonyzó Clark Ádám hajódaru, a napvitorlák alól békésen megfigyelhetők a folyó közlekedői. A csapolt sörök kínálata egyelőre nem túl gazdag, Borsodi, Staropramen és Hoegaarden, az árak alapján nem ez lesz az újpesti melósok törzshelye, a 650-es „Sztaró” már felette van a lélektani határnak.

GANZ SÖRÖZŐ
Budapest II., Ganz u. 6.
Nyitvatartás: h. 17–00, k.–szo. 16–00, v. 15-22
www.facebook.com/GanzSorozo

Sokak titkos tippje a Ganz söröző Budán, a Ganz utca végén, a Király fürdő mögött. A borostyánnal benőtt ház aljában, a park szélén, évszázados fák alatt egy hétköznapi sör is jólesne, de az itteni kínálat kiemelkedő. A hazai kraftmozgalom legjobbjait kínálják, a terasz vasasztalainál isteni békességben ücsöröghetünk.

A kiszolgálás nemcsak kedves, de a fiúk értenek is a sörökhöz, tőlük bátran megkérdezhetjük, mit igyunk, biztos, hogy korrekt választ kapunk. Az árakkal sincs gond, sőt a hely elhelyezkedésével sem. Nem a túlpörgetett belvárosban vagyunk, de villamossal, busszal és kerékpárral is tökéletesen megközelíthető.

JAROMÍR MINI GARDEN
Budapest XIV., Ajtósi Dürer sor 17.
Tel.: +36-1/769-1033
Nyitvatartás: h.–v. 10–00
www.jaromir68.blogspot.hu

A város legjobb cseh sörös kocsmája évek óta a Csengery utcai Jaromír. Kellemesen dohos pince, kiváló sörökkel – amikor először nyitották meg sörkertjüket a Dürernél, az maga volt a szabadtéri mennybemenetel, hiszen kis és közepes főzdék legjobbjait hozták megbízhatóan Magyarországra. Már tűkön ülve vártuk a tavaszi nyitást, amikor jött a hír, hogy nem bérelhetik tovább az eddigi remek placcot – cserébe rövid keresgélés után az eredeti sörkerttől egy köpésnyire megnyílt a Jaromír Mini Garden.

A választék továbbra is hibátlan, vendégcsap is van, ami látogatásunk alkalmával éppen a szűretlen Maxmilian Minimax hordójára volt kötve. Nem játszanak négydecis korsókkal, emberesen, csehesen fél liter a korsó, amiért átlagosan 600 forintot kérnek – a város közepén ez több mint korrekt. Ételt is kínálnak mindemellé, a sörkorcsolyák este is kaphatók, de délben például bramborákot (magyarul tócsnit) és grillsajtot is találtunk – ilyen egy rendes cseh kocsma, mindig akad valami falat.

PAGONY KERT
Budapest XI., Kemenes u. 10.
Tel.: +36-1/615-0026
Nyitvatartás: h.–p. 12–22, szo.–v. 11–22
www.pagonykert.hu

A legtöbb embernek a Pagony ugrik be elsőre, ha a kedvenc sörkertjét firtatjuk. Ebben talán szerepet játszik a Szabadság híd tavalyi lezárása is, ami megváltoztatta a városlakók életét, sokan ide szaladtak frissülni egy korsóért. Mókás hely, hiszen a Gellért fürdő egykori gyerekmedencéiben és azok körül ücsöröghetünk, az évszázados fákon varjak fészkelnek, miközben a mögöttünk levő hegyoldal valahogy elnyeli a város zaját.

Annak ellenére, hogy a híd lábától, a villamosmegállótól csak egypercnyi séta, igazán nyugodt a környezet: ha elfogytak a székek, a fűbe is ülhetünk, a kert ápolt és rendezett. Van rendes mellék helyiség, egyszerű, bisztrójellegű konyha és cseh sörök csapon – nem ez a város legolcsóbb búfelejtője, de tágas, otthonos és jól megközelíthető.

PISTA NÉNI SÖRKERT
Budapest XXII, Ady Endre út 6.
Tel.: +36-70/677-4726
Nyitvatartás: h.–cs. 12–00, p.–szo. 12–1, v. 12–00
www.facebook.com/pistanenisorkert

Budafok határának legendája ez a söröző, hiszen már az ötvenes évek óta nyitva van, biztos, hogy a legöregebb vendéglátóipari egység a tízes ajánlónkban. A pult felé vezető lépcső melletti korlátot elnézve gyanítom, az épület alapja art deco jegyeket hordozhatott magán – kár, hogy ebből ma már semmi sem látszik. A legenda szerint a helyet egy István nevű ember üzemeltette, majd halála után a feleségére maradt, akiből a megszokás szintén Pistát, vagyis Pista nénit csinált. A rendkívül kedves csaposlány szerint az a bizonyos asszony francia volt – még ez is lehetséges, hisz a szomszédos Anna utcában volt Louis Francois pezsgőpincészete, kit tudja, mit gurított a történelem.

A busz a söröző mellett áll meg, de a 41-es villamos is ott fonódik a sarkon – aki szeretné kicsit elhagyni a belvárost, kényelmesen megteheti. Az árak kocsmai szinten teljesen korrektek, 460 körül kezdődnek a sörök, amelyeket, ha kell, remek zsíros kenyerekkel tudunk kísérni. A Pista néni bent biliárdot kínál, de csocsózni a szabad levegőn is lehet. Asztalok és fedett, tátrai stílusú padok is találhatók a kertben, a fenyők alatt. Az udvar területe nagy, biztos, hogy nem fogunk nyomorogni.

RIZMAJER SÖRHÁZ
Budapest XXI., Táncsics Mihály u. 110.
Tel.: +36-1/277-2395
Nyitvatartás: h.–sze. 9–23, cs. 9–00, p.–szo. 7–24, v. 10–23
www.rizmajersor.hu

Ha Csepel, akkor Rizmajer. Ami egykor családi ház volt, ma sörház néven ismert – bent is leülhetünk, de az ápolt kert lehet a barátunk a meleg a nyári estéken. A helyben főzött kézműves sörök minőségére nem lehet panasz, a cég már régóta állandó, kiváló minőséget képvisel. A hagyományos lager mellett szezonális gyümölcsös sörök is elérhetők, sőt a vendégcsapon a békésszentandrási sörfőzde egy italát tartották – mi ez, ha nem üzleti jófejség?

Az árak korrektek, 330-tól 590 forintig csapolják a félliteres korsókat. A sörházat tömegközlekedéssel sem lehetetlen elérni, a HÉV megállója néhány perc – érdemes kimenni Csepelre, ahol amúgy is megállt az idő, még lassú, és sör mellett élvezhető.


TÓ BISZTRÓ
Göd, Bartók Béla u. 6.
Tel.: +36-27/635-392
Nyitvatartás: h.–sze. 16–23, cs.–v. 12–23
www.facebook.com/tobisztro

Évekig snassz kocsmaként ismertük a helyet, ami a 2. számú főút és a gödi Duna-part között működött. A kis horgásztó partján remek, nyugodt környezetben vár ránk a sör – mióta a helyet átépítették és új értelmet adtak neki, Budapest vonzáskörzetének az egyik legjobb evős-ivós célpontja lett.

A berendezés ötletes, a kert inkább kompakt, cserébe tető alatt ülhetünk akkor is, ha véletlenül leszakad az ég, s utolér minket a nyári zápor. 490 és 690 között mérik a félliteres korsót, de ha megéhezünk, a klasszikus burgereken túl sült pisztrángot is választhatunk. Ha nincsen nagy pörgés, a szakáccsal akár személyesen is megbeszélhetjük, mit hogyan szeretnénk – Gödön igazán pozitív élmény volt a személyzet kedvessége és a vendéglátóhely nyugodt hangulata.

Z.Á.

Hozzászólás a cikkhez