Menü Keresés
Megtekintés a térképen Térkép bezárása

A Kreinbacher Birtok Somlóról

Kreinbacher József üzletember 2002-ben birtokot alapított Somlón, ültetvényeket vásárolt, szőlőt telepített és elképesztő fejlesztésekbe fogott. Dübörögtek a többtonnás teherautók, támfalakat építettek, parcellákat alakítottak ki, renoválták a lepusztult teraszokat. A Kreinbacher Birtok mára Magyarország egyik leghaladóbb szellemű borászatává nőtte ki magát, ráadásul a hazai pezsgők frontján is áttörést ért el.

Akkora köd van, hogy nem látszik a Somló teteje. Amit látni, az egy bazaltszürke házikó körvonala. Jé, lóg a levegőben! Egyszerre kísérteties és lenyűgöző. Aztán, ahogy oszlik a köd, a sziluett formát ölt, de továbbra is ott lebeg ég és föld között. Hogy lehet ez? A merész megoldás Ekler Dezső Ybl-, Prima és mindenféle díjas építész-formatervező fejéből pattant ki. Ekler nem először öntött formába magyar borászatot, ezúttal is valami igazán egyedit és eredetit alkotott. Az épület megosztja a közönséget, sokaknál kiverte a biztosítékot. Pedig keveseknek sikerült ilyen arányosan ötvözni a modernet a hagyományossal.

A pincészet épületegyüttese szervesen simul a hegy szoknyájába. A szürke szín utal a bazaltra, a nagyrészt füvesítettfásított dombok alá rejtett terek pedig arra, hogy a Somló vulkanikus aktivitásból született. A hegyről nézve a pincészet épületei mintha a régmúltból itt maradt lávaoázisok volnának. A szürke, lebegő házikó, ami valójában a kóstolóterem, a hegyen látható présházakat imitálja.

Felszabadította Somló energiáit

A Kreinbacher Birtok új energiákat szabadított fel Somlón. Emlékszem, jó tíz évvel ezelőtt Alkonyi Lászlóval a Borbarát című folyóirat szerkesztőségében ültünk, vártuk Bodorkós Norbertet és Baráth Sándort, hogy bemutassák egy új somlói pincészet borait. Akkor hallottuk először Kreinbacher József nevét.

Az üzletember 2002-ben birtokot alapított Somlón, ültetvényeket vásárolt, szőlőt telepített és elképesztő fejlesztésekbe fogott. Dübörögtek a többtonnás teherautók, támfalakat építettek, parcellákat alakítottak ki, renoválták a lepusztult teraszokat. Később még a változások legvérmesebb ellenzői is belátták, hogy mindezzel új időszámítás vette kezdetét Magyarország legkisebb borvidékén, és azt is, hogy ez a változás mindenkinek csak jót tett.

A birtokközpont akkor még hagyományosabb épület volt, fent a hegyen, egyébként azt is Ekler Dezső tervezte. Már akkor szó volt arról, hogy a végső birtokközpont egyszer a hegy lábához költözik. 2011-ben európai uniós támogatással valóban felépült az új központ a megálmodott helyen, de akkor már a boros mellett pezsgőpincészettel gazdagítva.

Új fejezet a hazai pezsgő történetében

2014-ben debütáltak a Kreinbacherpezsgők, melyek nemcsak Somló eddigi életében, hanem az egész magyar pezsgőtörténetben új fejezetet nyitottak. Kellett ehhez bátorság, képzelőerő, de leginkább egy igazi champagne-i pezsgészet, a Domaine Paul Bara pincemestere, Christian Forget. Forget-nak már a nagyszülei is champagne-t készítettek. Ha van kihívás számára, akkor ez az: Champagne-on kívül pezsgőt készíteni, amely ötvözi a tradicionális, palackos erjesztésű és érlelésű pezsgőkészítést (méthode traditionnelle) és az egyedi somlói adottságokat: szőlőfajtát, talajt, mikroklímát.

A francia pezsgőmester 2009-ben látogatott először Somlóra. Mikrovinifikációs kísérleteket végzett, megismerte a hegy szőlőfajtáit, kutatta, melyik válik be pezsgőkészítéshez. Egyértelműen a furmint nyert. Csak halkan mondom: amúgy ritka, ha egy francia a know how-t elviszi máshova, mert a készterméket szívesen megosztják, de a tudást nem. A Ruinart (egy szintén nagy presztízsű champagne-ház) pincemestere nemrég kóstolta a Kreinbacher-pezsgőket. Tőle és más champagne-specialistáktól is kaptak pozitív visszajelzéseket.

Organikus művelés

Tizennégy év telt el a birtok alapítása óta. Jelenleg ötven hektár az összterület, amiből 41 hektár a termő. Mindemellett húsz hektárról pluszban is vásárolnak szőlőt. Ennek az az oka, hogy az összes saját területük a meleg déli oldalon fekszik. A keleti és északkeleti oldalon lévő hűvösebb területek gyümölcse a déliekkel ellentétben sokkal kevesebb napot lát, virgoncabbak a savai, a pezsgőalapborhoz pedig pont az kell.

Kreinbacherék 2007 óta organikusan művelik a szőlőt, csak kontaktszereket használnak. Nem divatot akarnak követni, valóban hisznek abban, hogy a bioművelés működik. A bioművelést persze sokan megmosolyogják. Mi lenne az érv, ami meggyőzné a kételkedőket? A pincészet borászának, Várszegi Györgynek van erre válasza:

Az, hogy nem használunk felszívódó szereket, már önmagában érv. Ezzel is a szőlő immunrendszerét erősítjük. Bár a 2014-es gyenge évjárat volt, sehol nem volt annyi eső, mint nálunk, Somlón, azért augusztus végén, szeptember elején megmutattam volna a szőlőinket a szkeptikusoknak. A biomódszerrel kezelt szőlők lényegesen jobban néztek ki, mint a konvencionális módon nevelt ültetvények.”

Kreinbacher József somlói borászatának sikertörténete - a teljes cikk - a Magyar Konyha január-februári számában olvasható. Keresse friss lapszámunkat az újságárusoknál!

 

Hozzászólás a cikkhez