Menü Keresés

333 jó hely a Balatonnál

Eltelt egy év, és szinte hihetetlen, de ismét átalakult a Balaton gasztronómiája. Új helyek nyíltak, új színek jelentek meg, mi pedig követtük ezt a változást: a Magyar Konyha június 26-án megjelenő nyári lapszámához tartozó Balaton 2019 gasztrokalauzunkban bemutatjuk azt a 333 balatoni helyet, amelyet mindenkinek érdemes felkeresni.

Új, sokszínű, igényes, csak a magyar tengerre jellemző tóparti gasztronómia van kialakulóban. Ezt tapasztaltuk, miközben – immár hetedik alkalommal – körbekóstoltuk a tavat. Minőségi alapanyagok iránti elkötelezettség, remek közösségi terek – piacok, borteraszok, manufaktúrák –, a bisztróstílust és a hagyományos étrendet ötvöző családias kisvendéglők, elkötelezett séfek várják a vendégeket a tó partján. Az étlap még soha nem volt ilyen változatos, mint az idén:

az izgalmas gourmet-fogások mellett a helyi alapanyagokra építő beach food után megjelentek a Krúdy-féle kisgulyások, körömpörköltek, ismét kapható főzelék, császármorzsa, madártej.


Mindez minőségi hozzávalókból, korszerű technológiával elkészítve. Divat a grill és a szmóker, és hála az aquakultúráknak, ma sokkal több helyen kapható roston sült harcsa, ponty, pisztráng, keszeg, mint az előző években bármikor.

Míg korábban egyértelműen a Káli-medence és Füred környéke volt a tóparti gasztronómia központja, mára árnyalódott a kép.

Hét területre osztottuk ismét a Balaton környékét, és azt láttuk, hogy átrendeződött például a déli part vendéglátása,


Siófok és környékén már a pénztárcánktól is függ, hogy milyen helyet keresünk fel. Van ugyanis magasabb áron igényes steak, ínyenc konyha, mint például a Lavender, családi kisvendéglő, mint a János vagy a megújult Tölgyfa vendéglő, de találunk minőségi burgereket is a Kistehénben és a Déli Part BBQ-ban. Balatonboglár és Balatonlelle környékén a Kistücsök jó példája ragadósnak bizonyult, igény lett az igényességre, az ínyenc fürdőzők például a Villa Strandbisztró és A Konyhám beach food kínálatával ismerkedhetnek.

Keszthely és környékén hódít a farm to table koncepció:

a szentgyörgyvári Panarini akvakultúrából származik a keszthelyi tokhal, ami egyetlen magára valamit is adó környékbeli étterem étlapjáról sem hiányozhat,


Korosa András nemesbüki és Kalla Roland sümegprágai sajtjai is messze földön híresek, akárcsak a zalaköveskúti bivaly vagy a nemesvitai méz. Badacsony és Somló a magyar bor és vendéglátás ékköve: ikonikus táj. A kiváló Szent György-hegyi borokat méltó módon egészíti és szolgálja ki például a formabontó lakáséttermet működtető Papa Áron Pincéje, hogy csak egyet említsünk a régió kulináris bohémságai közöl.

A Káli-medence fogalom, divat, találkozóhely, hagyomány és különlegesség. Nagyrészt városból vidékre költözők éltetik, akik a rohanást sajt- és fagylaltkészítésre, fogadónyitásra, nyugodtabb életre, önmegvalósításra cserélték. A Liliomkert piac ma már turistalátványosság is, de vasárnap még mindig itt találkoznak a Balaton-felvidék termelői, Köveskál továbbra is húzóerő, és fellendült a Káli-medence Balaton-partja is.

Balatonfüred és Tihany környéke jó ideje élen jár a balatoni gasztronómiában. Füreden mára pezsgő, városias kínálat alakult ki az új városrészben, a Kisfaludy strand mellett (Neked főztem Balatonfüred, Maurus Étterem és Borbár, Pazar Coffeee Company) és szinte mini Párizs született a Blaha Lujza utcában (Kredenc, Morzsa Bisztró, Kedves Kávézó és Cukrászda).


Mindehhez ott a számos kiváló cukrászda, kávéház, pazar panorámájú vendéglátóhely és borászat. Veszprém és környéke, köztük Balatonalmádi is nagyot lépett előre. A város séfjei, vendéglátósai létrehozták a Megfőzzük Almádit egyesületet, hogy közösen fejlesszék a város gasztronómiáját. De Kenesére is érdemes figyelni, hiszen Kocsis Jenő (Pörc) ide helyezte üzletét és bisztróját.

333 cím (idén szigorúbban válogattunk), közel 50 új hely szerepel a Balaton 2019 gasztrokalauzban,


és elkészítettük a gourmet-éttermek, hagyományos vendéglők, cukrászdák, borászatok, büfék top10-es listáját is. Ezen kívül adunk tíz kulináris tippet, mit érdemes felkeresni a kategóriákba nem gyömöszölhető izgalmas helyek közül. Egy esztendő épp elég lesz ahhoz, hogy mindenhová bekukkantsanak, főleg, hogy a helyek nagy része már egész évben nyitva tart.


Mi kell a tökéletes nyaraláshoz? – tesszük fel nyár elején évről évre a kérdést. Jó bor, jó ételek, jó társaság. És egy tisztességes gasztrokalauz. Ezt most, a Magyar Konyha június 26-án megjelenő nyári számának mellékleteként beszerezhetik.

S.N.

Hozzászólás a cikkhez